1. under dräktigheten kan minska överutfodring av energi och protein under stallperioden innan kalvningen. Som en del av forskningsprogrammet Mistra Food Futures har forskare vid SLU undersökt om en sådan förändring

    Greppa / Nyheter / Nyheter / Halm som vinterfoder minskar inte klimatavtrycket

  2. rapsmjöl, ärter och åkerböna. Sedan ett antal år används också renframställda aminosyror. Fodrets protein halt styrs av vilka krav som ställs på innehåll av ami­ nosyror samt av priserna på proteinråvaror

    Greppa / Praktiska_Råd_Nr_17_Effektiv_Grisproduktion.pdf Pdf, 423.7 kB.

  3. är. I och med uppvärmningen av klimatet försämrar vi havets kolsänke- förmåga vilket är en del av orsaken till den accelererande klimatkrisen. Vad är det för skillnad mellan grönt och svart CO2? Egentligen ingen alls, en CO2

    Greppa / faktablad1-klimatgaser_och_kolsankor_200127.pdf Pdf, 233.9 kB.

  4. protein av högre kvalitet än äldre djur. Genom att fasutfodra med olika foder­ blandningar under olika stadier i produktionscykeln kan man minska riskerna för överutfodring. Ännu mer exakt

    Greppa / Publikationer / Ammoniakförluster gris och fjäderfä / 2009081439 - Praktiskt råd gris och fjäderfä_webb_2 (1).pdf Pdf, 404.8 kB.

  5. sker och vilka åtgärder som är mest kostnadseffektiva. Mycket av Greppa Näringens rådgivning syftar till att undvika överutfodring av protein. Det är en viktig åtgärd som bland annat minskar ureahalten

    Greppa / Nyheter / Nyheter / Friskare djur minskar ammoniakförlusterna

  6. att grisarna fodras med mer kväve (protein) än vad som är nödvändigt. Olika djurgrupper har olika behov, anpassa fodret efter djurets behov. Om du optimerar utfodringen och ger rätt mängd protein vid rätt

    Greppa / Praktiska_Rad_Nr_15-2_VNB_Grisgarden.pdf Pdf, 590.3 kB.

  7. vid skörd, lagring och i stallet. Även vid överutfodring, det vill säga att djuren fodras med mer kväve (protein) än vad som är nödvändigt, blir kväveöverskottet högt. Olika djurgrupper har olika behov

    Greppa / Praktiska_rad_Nr_15-3_VNB_Mjolkgarden.pdf Pdf, 692.8 kB.

  8. luften är då djur får för mycket protein i sitt foder. När kvävet sedan faller ned kan det orsaka både övergödning och försurning av mark och vatten miljöer. Sveriges ut­ släpp av ammoniak tros över stiga

    Greppa / 2019_dec_medlemsbrev_Greppa.pdf Pdf, 1.3 MB.

  9. Nötköttets fördelar • Resurseffektivitet: Nöt- kreaturen är idisslare och har en unik förmåga att om- vandla växtfibrer till hög- värdigt protein i form av kött och mjölk. För människor, grisar

    Greppa / faktablad4-notkreaturens_klimatpaverkan_200127.pdf Pdf, 268.6 kB.

  10. har kompletteringsgödslingar fungerat bra fram till vetets blomning med både påverkan på skörd och protein, under förutsättning att det kommer regn efter gödslingen. Ju större kvävegivor du planerat desto större blir också

    Greppa / Nyheter / Säsongsnytt / Säsongsnytt arkiv / Region mitt / Dags att börja tänka på komplettering v.22