Greppa Näringen i Östergötland
Greppa Näringen erbjuder kvalificerad rådgivning som både lantbrukaren och miljön tjänar på.
I Östergötlands län erbjuds den individuella rådgivningen i första hand till lantbruksföretag som har mer än 50 hektar åkermark och/eller har fler än 15 djurenheter. Beräkningsverktyg på Greppa Näringens hemsida samt länsstyrelsens aktiviteter är öppna för alla.
För att ta del av rådgivningen måste du vara aktiv lantbrukare och anmäla dig som medlem i Greppa Näringen. Du ansöker om att bli medlem genom att logga in på Mina sidor och fylla i ett formulär där eller skriva ut och fylla i ett pappersformulär.
Steg för steg - så här går det till
- Anmälan
Du blir medlem i Greppa Näringen genom att fylla i ett anmälningsformulär. Din länsstyrelse kommer att kontakta dig och tala om vilka rådgivningsföretag som utför rådgivningen.
- Startbesök
Det första besöket går ut på att lära känna dig och din gård. Du och rådgivaren gör en växtnäringsbalans och går igenom behovet av rådgivning.
- Rådgivning
Du och din rådgivare jobbar nu vidare med de åtgärder du och diskuterade under startbesöket.
Om du är intresserad kan du göra egna beräkningar med hjälp av våra beräkningsverktyg som finns här på hemsidan.
- Uppföljningsbesök
Efter ca 7 rådgivningsbesök gör du och rådgivaren en ny växtnäringsbalans och går igenom vad som fungerat på gården. Om behov finns gör ni en ny rådgivningsplan.
Fältvandringar och kurser
Alla lantbrukare är välkomna på Greppa Näringens regionala aktiviteter, oavsett var gården ligger, hur stor den är eller vad den har för produktionsinriktning.
Prioriteringar i Östergötlands län
Växtnäringsrådgivning
Rådgivning som handlar om hur gården kan öka sin växtnäringseffektivitet och minska förlusterna av växtnäring till vattendragen prioriterar vi till områden med hög näringsbelastning. Det gäller rådgivning om till exempel växtnäringsbalanser, gödslingsplaner, markpackning, växtföljder, våtmarker, dränering och precisionsodling.
Prioriterade områden:
- Vikbolandet (start 2015)
- Söderköpingsåns avrinningområde (start 2016)
- Söder om Roxen (start 2017)
- Svartåns avrinningsområde (start 2018)
- Norr om Roxen och runt Glan (start 2019)
Se karta över prioriterade områden Pdf, 2.8 MB..
Klimatrådgivning
Rådgivning som handlar om hur gården kan effektivisera sin produktion för att minska utsläppen av klimatgaser prioriterar vi till djurgårdar oavsett var de ligger i länet. Det gäller rådgivning om till exempel växtnäringsbalanser, grovfoderodling, stallgödselspridning, energieffektivisering, byggplanering, stallmiljö, utfodring och betesstrategi.
Kontakt:
Lovisa Granberg
010-223 54 90