Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Miljörådgivning gav Järfälla ryttarförening en första koll på läget

Anna Tholander står vid hästhagen och tittar in i kameran

Det känns bra att vi tog tag i det här och har en plan för att göra förbättringar för både miljö och hästar säger Anna Tholander, verksamhetsansvarig Järfälla RF. Foto: Karin Hugosson

Järfälla Ryttarförening ligger mitt i Järvafältets naturreservat och miljöaspekterna är viktiga både för kommunen och föreningen. Genom Greppa Näringens rådgivning har föreningen fått en ökad förståelse för vad som fungerar bra och vad som kan förbättras.

Kommunen står som ägare och Järfälla RF hyr anläggningen som har fått sig en rejäl ansiktslyftning under de senaste fem åren. Totalt finns det cirka 60 hästar på anläggningen. De nybyggda rasthagarna som tillhör ridskolan är prydliga och har hårdgjorda ytor som gör den dagliga mockningen lätt. Problemen är större i privathästarnas leriga hagar. De är svårmockade och varken bra för hästarna eller miljön. När många hästar vistas på små ytor kan det snabbt samlas stora mängder kväve och fosfor som riskerar att rinna ut i vattendragen och orsaka övergödning.

- Vi fick tips om Greppa Näringens kostnadsfria rådgivning av en insatt hyresgäst i privatstallet och i höstas fick vi besök av en rådgivare. Tillsammans gick vi igenom dokumentationen och tittade på mark och byggnader för att se vad som fungerade bra och var vi har problem. Det regnade den dagen vilket gjorde att man såg var allt vatten tog vägen. Det känns bra att vi tog tag i det här och har en plan för att göra förbättringar för både miljö och hästar säger Anna Tholander, verksamhetsansvarig Järfälla RF.

Under hösten kommer föreningen att dränera och grusa privatstallets hagar. Dränering och omledning av vatten runt det lilla ridhuset finns också med i planen. Åtgärderna finansieras med hjälp av LOVA-bidrag* och Anna påpekar att det goda samarbetet mellan ridskolan, styrelsen och Järfälla kommun har varit en förutsättning för att åtgärderna skulle bli verklighet.

Annas tips till ridskolor och ryttarföreningar som vill förbättra för hästarna och miljön:

  • Framhåll åtgärder som förbättrar för hästarna, miljön och personalen. Presentera lösningar och våga stå på dig och argumentera varför.
  • Våga lära dig om ämnen som du inte är så insatt i. Ta reda på vad det finns för rådgivning och bidrag att söka. Ta hjälp av andra.
  • Det är viktigt att ha en bra dialog med styrelsen och kommunen. Träffa kommunala tjänstemän och politiker när tillfälle ges.

*Bidrag som kan sökas hos länsstyrelsen för åtgärder som förbättrar och skyddar havs- och vattenmiljöer.

Miljövänlig hästhållning

Greppa Näringens kostnadsfria rådgivning Startbesök miljövänlig hästhållning är frivillig och riktar sig till dig som har minst 10 hästar. Om du är intresserad av rådgivning kontakta din länsstyrelse för att se vilka möjligheter som finns i just ditt län. Läs mer om rådgivningen.