Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Emma Hjelm, Jordbruksverket och Karin Hugosson, LRF tog emot priset av Alexandra Mörner, Hållbarhetsansvarig LFC. Foto: Alida Säflund

Greppa Näringens miljörådgivning till hästgårdar vinner Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge delat ut ett årligt hållbarhetspris som ett led i hållbarhetsarbetet. Syftet med priset är att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ och förtjänstfulla insatser för hållbarhet inom hästnäring och ridsporten. I år gick priset till Greppa Näringens miljörådgivning till hästgårdar.

Priset delades ut i anslutning till Göteborg Horse Show och med på scenen var även Lisen Bratt Fredricson som berättade om hur rådgivningen varit till nytta på Grevlundagården.

– Rådgivningen passade oss perfekt då den gav oss en bra överblick och insikt om vilka regler som gäller och vad som är viktigt för oss att titta extra på. Vi har även fått en energikartläggning som varit till stor hjälp menar Lisen.

Pernilla Kvarmo på Greppa Näringen är en av initiativtagarna till att miljörådgivning även ska erbjudas till hästföretagare.

– Vi är hedrade och tacksamma över att vår miljörådgivning till hästhållare får ta emot Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris och hoppas att det kan ge oss större möjlighet att nå ut med vårt erbjudande framöver. Vi vill hjälpa fler hästhållare att se hur man bedriver en mer hållbar hästhållning utifrån gårdens egna förutsättningar. Greppa Näringens miljörådgivning är sedan många år väletablerad hos lantbrukarna och vi vill att den ska bli lika självklar även på hästgårdarna, säger Pernilla.

Sedan 2020 genomförs kostnadsfri rådgivning till hästgårdar med 15 hästar eller fler. Hästhållaren får hjälp med att gå igenom verksamhetens miljöpåverkan och se var var det finns möjlighet att göra förbättringar. Det kan handla om allt från hur man underlättar mockning av hagar och rutiner för utfodring till dränering av stillastående vatten och flyttbara insläpp.

Juryns motivering lyder som följer:

“Initiativet med Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar visar kraften i samverkan och kunskapsspridning. Med utgångspunkt i en förbättrad tillvaro både för våra hästar, hästhållare och vår miljö visar Greppa Näringen på både drivkraft och engagemang. De visar också på ett föredömligt sätt att det är med hjälp av varandra som vi skapar varaktig förändring och förbättring för vår miljö”

Text: Karin Hugosson

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Växtnäringsbalansen visar utnyttjandegraden

    Metoden med gårdsvisa växtnäringsbalanser har varit en röd tråd i Greppa Näringens individuella rådgivning och speglar de totala flödena av kväve, fosfor och kalium över ”gårdsgrind”. Uppgifter om ink...

  • Gårdar som visar vägen till framtidens jordbruk

    Framgångsrika och lönsamma gårdar som likt fyrtorn visar vägen för andra lantbrukare mot en hållbar framtid. Det är syftet med gårdarna i det globala Global Network of Lighthouse Farms - ett nätver...

  • Ny film om Greppa Näringens miljörådgivning till hästgårdar

    Hemma hos Åse Ericson på Ullstorp Sörgården i Skaraborg har det funnits hästar i över 25 år. Att ha många hästar under lång tid sliter på markerna och när Åse såg en annons om Greppa Näringens kostnad...