Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
bild på stallgödselspridare

Utsläpp av ammoniak till luft kommer i huvudsak från stallgödsel i jordbruket och förbränning där stallgödsel har utgjort den största delen, men en ny vetenskaplig uppsats visar att andelen från förbränning är underskattad. Foto: Mårten Svensson

Varifrån kommer ammoniakutsläppen?

Utsläpp av ammoniak till luft kommer i huvudsak från stallgödsel i jordbruket och förbränning varav andelen från stallgödsel ofta anses vara cirka 90 procent i Europa. Nu visar en ny vetenskaplig uppsats att andelen från förbränning är underskattad och forskarna menar att en omprövning bör göras i åtgärdsarbetet.

EU har inlett överträdelseförfarande för brott mot unionens miljölagstiftning mot flera medlemsländer, däribland Sverige, för att de släpper ut mer ammoniak än den tillåtna mängden enligt det så kallade takdirektivet som reglerar varje lands utsläpp. Cirka 90 procent av ammoniakutsläppen i Europa anses komma från jordbruket och då mest från stallgödsel. I en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature communications menar en grupp forskare att andelen ammoniak från förbränning underskattats betydligt.

Forskarna gjorde sina beräkningar för östra Asien, Nordamerika och Europa. De sammanställde isotopmätningar av ammoniak och ammonium i atmosfären och utvecklade därefter en metod som inkluderade en massbalansberäkning för de olika fraktionerna.

Större andel från förbränning med ny metod

Globalt har de årliga utsläppen av ammoniak ökat från 20.6 megaton kväve år 1860 till 58.2 megaton kväve 1993 och bedömningar visar att de kan komma att fördubblas till 118.0 megaton till år 2050. Med en massbalansberäkning kunde de källfördela den ammoniak som förbränning orsakar i tre delar. Globalt kommer 8 procent av den ammoniak som frigörs vid förbränning från bensin- och dieselmotorer, 40 procent från kol och 52 procent från biobränsle.

Ammoniakandel beräknad med isotopmetoden visar att i Europa står ammoniak från förbränning för cirka 44 procent (+/- 19 procent) av de totala ammoniakutsläppen. Det är mer än andelen på 5-10 procent som fås av den metoden som brukar tillämpas i form av utsläppsinventeringar vid källan. En förklaring till den höga andelen från förbränning är att en stor andel av världens förbrukning av fossil energi sker i Europa. De tre studerade områdena Nordamerika, östra Asien och Europa står för cirka 24 procent av planetens yta, samtidigt som det i dessa tre områden tillsammans används fossil energi motsvarande drygt 60 procent av världens energi.

Som avslutning skriver forskarna att slutsatsen att andelen ammoniak från förbränning är större än tidigare bedömningar bör få konsekvenser för åtgärdsarbetet, där fokus varit nästan enbart på jordbruk. Samtidigt skriver de att kostnaden för åtgärder som minskar ammoniakutsläppen bara är cirka 10 procent av vad det kostar att åtgärda de totala kväveutsläppen där även kväveoxider (NOx) ingår. Minskning av ammoniak kan snabbt förbättra luftkvaliteten och de räknar upp några vanliga ammoniakåtgärder som kan göras på en gård.

Källa: Significant contributions of combustion-related sources to ammonia emissions. Nat Commun 13, 7710 (2022), Chen, ZL., Song, W., Hu, CC. et al. Länk till annan webbplats.

Text: Markus Hoffmann

Kontakt

info@greppa.nu

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev