Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson på Grevlundagården utanför Kivik fick nya tankar kring vad de kan göra för miljön efter rådgivningsbesöket från Greppa Näringen. Foto: Stina Qvarnström

Greppa Näringens nya rådgivning till hästgårdar hjälper Grevlundagården i sitt miljöarbete

Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, kända ryttarprofiler och hästföretagare, tog under sommaren del av Greppa Näringens nya miljörådgivning till hästgårdar. Grevlundagården blev därmed en av de första gårdarna att testa den nya rådgivning i Skåne.

Lisen kände ett behov av att utveckla miljöarbetet på gården och tog kontakt med HIR Skånes rådgivare.

– Rådgivningen passade oss perfekt då den gav oss en bra överblick och insikt om vilka regler som gäller och vad som är viktigt för oss att titta extra på. Vi gick igenom både stort och smått och fick en bra helhetsbild. Vi bor ju helt fantastiskt här på Österlen med utsikt över Hanöbukten, men eftersom vi är nära ett naturreservat och invid ett vattenskyddsområde är det extra viktigt att tänka på vad vi kan göra för miljön, säger Lisen.

Greppa Näringens kostnadsfria rådgivning riktar sig till dig som har minst 15 hästar. ”Startbesök miljövänlig hästhållning” är den första rådgivningen som görs på gården och om det finns behov av mer rådgivning upprättas en plan för detta under besöket.

– Vad gäller miljöfrågor finns det så många aspekter att diskutera kring. En del har vi tänkt mycket på innan och andra saker var nya för oss. Efter rådgivningsbesöket fick vi en sammanställning på saker som är bra och som vi ska fortsätta med och förbättringsförslag som vi kan jobba vidare med. Och nu vet vi också att vi kan höra av oss till rådgivningsföretaget om vi behöver mer hjälp, vilket känns jättebra. Nästa steg är att göra en energikartläggning med hjälp av Greppa Näringens rådgivare. Vi har funderat på solceller ett tag men behöver hjälp att gå vidare med de tankarna. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att ta del av Greppa Näringens rådgivning att göra det, säger Lisen.

Läs mer om rådgivningen Startbesök miljövänlig hästhållning

Är du intresserad av rådgivningen kontakta din länsstyrelse för att se vilka möjligheter som finns i ditt län.

I de län som har upphandlat rådgivningen kan du ta direkt kontakt med ett rådgivningsföretag som utför rådgivningen. Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter