Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
kor i hage

Under Mjölkveckan 2023 lyftes möjligheter och utmaningar med indikatorer för att mäta miljömässig hållbarhet. Foto: Janne Andersson

 Komplext att mäta matens miljöpåverkan 

Det handlar mycket om klimat, men vi måste också lyfta övriga aspekter av matens miljöpåverkan. Det menade Pernilla Tidåker, SLU, och Christel Cederberg, Chalmers, på Mjölkveckan 2023 där de lyfte möjligheter och utmaningar med indikatorer för att mäta miljömässig hållbarhet. 

­Christel Cederberg påpekade att det en tid varit ett ensidigt stort fokus på beräkningsmetoder kring klimat.

– Det har gjorts många studier på det, men det jag nu ser i litteraturen är att man börjar förstå att det inte räcker. Det händer mycket inom biologisk mångfald och kemikalier och mer är på gång, exempelvis inom erosion och markpackning, sa hon.

Kan väcka intresset

Hon framhöll ändå att hon ser positivt på initiativ som att mäta kol i marken i och med att det kan fylla en viktig roll för att väcka intresset för frågan.

– Jag tycker det är väldigt positivt eftersom det får igång ett intresse och en viktig kunskapsuppbyggnad.

Christel Cederberg lyfte även fram att kvalitativa aspekter kan behöva vägas in när man bedömer miljöpåverkan. Hon tar ett exempel med odling av sojaböna i Brasilien. Å ena sidan innebär den intensiva odlingen en effektiv markanvändning och lägre odlingsareal per kilo produkt, men å andra sidan medför den att omgivningar och människor i närheten får leva under en stor del av året med grödor som besprutas hårt med bekämpningsmedel.

Andra faktorer än klimat är viktiga

Pernilla Tidåker pratade om ekosystemtjänster och tog även hon upp aspekter som behöver tas upp när man utvärderar miljömässig hållbarhet ur ett helhetsperspektiv.

– Inom forskningen har det varit ett oerhört stort fokus på att analysera klimatpåverkan. Det är självklart en central och viktig aspekt att utvärdera, men det blir problematiskt om vi missar andra typer av påverkan, både negativ påverkan, men också positiv påverkan i form av ekosystemtjänster, säger hon.

– Mjölkgårdar bidrar med många olika viktiga ekosystemtjänster. De bidrar till att bevara ett varierat landskap. I takt med att det blir allt mindre lönsamt att bruka de små fälten, är det viktigt att man ger de incitament som behövs för att behålla det varierade landskapet, sa Pernilla Tidåker.

Pernilla Tidåkers presentation handlade också om kolförråd och kolinlagring med fokus på mjölkgårdar baserat på en studie från i fjol. Och för tillfället pågår studier om hur kolinlagringen kan öka på mjölkgårdar, hur andra miljöaspekter påverkas samt vilka synergier och målkonflikter som finns.

Text: Teresia Borgman

Mer om Mjölkveckan 2023:

Christel Cederberg och Pernilla Tidåker höll föredraget "En miljömässigt hållbar mjölkproduktion" Länk till annan webbplats. under Mjölkveckan 2023 den 23-26 oktober. Föredraget går att ta del av på Youtube fram till årsskiftet.

Mjölkveckan 2023 - Hållbar produktion och konsumtion av mjölk - möjligheter och utmaningar Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev