Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Stina Olofsson har på ett mycket förtjänstfullt sätt bidragit till utvecklingen av kunskap, produktionsutveckling och miljöinsatser för svenskt lantbruk. Foto: Agronomförbundet

Stina Olofsson utsedd till Årets agronom 2023

Utmärkelsen Årets agronom 2023 tilldelas Stina Olofsson som på ett mycket förtjänstfullt sätt bidragit till utvecklingen av kunskap, produktionsutveckling och miljöinsatser för svenskt lantbruk.

Grattis Stina, hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Det känns förstås oerhört hedrande att ta emot utmärkelsen. Jag har fått med mig ett vandringspris hem (ett tennfat med alla pristagares namn ingraverade). Den första inskriptionen är från 1996, så det är en utmärkelse med tradition. Det är roligt för egen del, men även viktigt att vi agronomer allmänt berättar om vår viktiga roll i lantbruket och samhället, säger Stina.

Delar av motiveringen:

“I 22 år har Stina Olofsson lett svenskt lantbruks största miljöprojekt – Greppa Näringen.

Stina har ofta framhållit att Greppa Näringen ska vara en brygga mellan forskning och praktik och har i alla år arbetat idogt och systematiskt för att rådgivningen som ges inom Greppa Näringen baseras på kunskap och på åtgärder som är lönsamma samtidigt som de ger positiva effekter i miljön och minskar negativ klimatpåverkan. Både med en växande medarbetargrupp på Jordbruksverket och med nyckelpersoner på LRF, Länsstyrelserna och rådgivningsorganisationer har Stina drivit det stora samarbetsprojektet framåt med ständig utveckling i fokus.

Stina håller sig alltid uppdaterad inom de agrara frågorna och har gärna delat med sig av analyser till kollegor och samarbetspartners. En annan viktig del i Greppa Näringens arbete har varit samarbeten inom branschen. På senare år har Greppa Näringen genom Stina varit engagerad i flera samarbeten exempelvis med våra svenska mejerier kring klimatberäkningar och ”LEVA-projektet” om lokal samordning som minskar fosforförluster. Stina har också jobbat för att Greppa Näringen ska synas och att det, för lantbrukare, rådgivare och det frivilliga arbetssättet, ska bli känt och inspirera beslutsfattare både i Sverige men även utomlands.“

Ett pris med tradition

Utmärkelsen Årets agronom har i snart 30 års tid delats ut till agronomer som är goda ambassadörer för agronomkåren och gjort extra insatser för svenskt lantbruk. Utmärkelsen är en del i Agronomförbundets arbete med att stärka varumärket Agronom och sprida kunskap om den unika kompetens som agronomer har.

– Vi i styrelsen är mycket glada över att Stina Olofsson får denna utmärkelse, då hennes arbete betytt väldigt mycket för svenskt lantbruk. Många i Europa ser upp till den svenska modellen i arbetet, där Stina under lång tid drivit arbetet för att omsätta forskning till praktik ute på de svenska gårdarna. Greppa Näringen har dessutom bidragit till att många av våra rådgivare fått stöd i utvecklingen av sitt arbete inom rådgivningen, säger Hulda Wirsén, ordförande i Agronomförbundet.

Agronomförbundet har ca 1300 medlemmar runt om i hela landet och jobbar för visionen “Agronomerna driver utveckling tillsammans”. Läs mer om agronomförbundet på www.agronomforbundet.se Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

Ingen information tillgänglig