Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Foto: Karin Hugosson

Välbesökt agrikultur-hållbarhets-kortfilmsfestival

Det är många som konkurrerar om bondens vakna tid. Så varför inte samarbeta istället och nå ut till fler. Det var en av tankarna bakom att ordna en digital kortfilmsfestival den 25 januari 2023 som besöktes av mer än 250 personer.

Digital filmfestival

Som en blinkning till ”riktiga” kulturfilmsfestivaler ordnades den 25 januari en digital filmfestival där alla filmerna visades. WWF stod för arrangemanget och drygt 250 personer var uppkopplade på Zoommötet varav en del från andra nordiska länder och till och med från Afrika. Flera Naturbruksgymnasier deltog och i en sal på Bollerups gymnasium i Skåne hade 90 elever samlats, så det var fler är 250 som såg filmerna. Mellan filmerna gjordes en paus där lantbrukare, forskare och andra som deltagit i filmarbetet fick komma med spontana kommentarer, diskutera budskapet och även framföra filmkritik.

-Vi hade bra blandning av filmer för att visa på bredden av åtgärder som lantbruket kan ta till nu eller i framtiden, exempelvis anläggning av våtmarker och fosforfickor, men också användning av stallgödsel istället för mineralgödsel, berättar Mats Johansson, projektledare på WWF

Filmarkivet

  1. Vattenvårdsplanering på gårdsnivå
  2. Kostnadsfri miljörådgivning – biologisk mångfald i åkerlandskapet
  3. Kostnadsfri miljörådgivning till hästhållare
  4. Cirkulär NP – bättre kretslopp för djurgödsel
  5. Tillsammans för hav och vatten – goda exempel från svenska gårdar, Elisabet Svensk Valla gård
  6. Tillsammans för hav och vatten – goda exempel från svenska gårdar, Sven Hermelin Östra Kulltorp
  7. Tillsammans för hav och vatten – goda exempel från svenska gårdar, Kalset gård
  8. Mellangrödor i växtföljden

Epilog

Under de två timmarna som filmerna visades kom det många kommentarer och frågor i chatten. Kortfilmer upplevs som ett bra sätt att nå ut och de går att sprida på sociala medier. Poddar föreslogs som ett annat sätt som allt fler lyssnar på. Teman för eventuella nya filmer diskuterades och det kommer snart publiceras ytterligare en film om fånggrödor som gjorts av Greppa Näringen och spelats in i Skåne. Efterfrågan på kunskap om odling av fång- och mellangrödor har ökat inför den nya miljöersättningen om mellangrödor.

Nu behöver kännedom om dessa nyinspelade filmer spridas till fler. Det finns cirka 60 000 heltids- och deltidslantbrukare i Sverige så den potentiella publiken är stor.

Markus Hoffman

På Baltic Stewardships webbplats hittar du filmerna som visades under festivalen:

Här hittar du filmerna Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

Ingen information tillgänglig