Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

En hel del av uppmärksamheten kring biokol de senaste åren har handlat om möjligheten till ökad kolinlagring genom att tillföra det till jorden. Foto: Pixabay

Tillfört biokol ökade fosforupptaget hos grödan

En sammanställning av 86 försök världen över med tillförsel av biokol till åkermark visade att både tillgängligheten av fosfor i marken och växternas upptag av fosfor ökade med i medeltal mer än 50 procent.

En hel del av uppmärksamheten kring biokol de senaste åren har handlat om möjligheten till ökad kolinlagring genom att tillföra det till jorden. Tillsats av biokol påverkar dock mycket annat i marken och en grupp forskare har undersökt hur det påverkar tillgängligheten av fosfor i marken och växtupptaget.

86 forskningrapporter sammanställda

Forskargruppen gjorde inga egna mätningar utan läste och sammanställde andras, en så kallad metastudie. Efter att ha sökt i världens olika databaser för vetenskaplig litteratur valde de ut 86 uppsatser. För att göra studierna jämförbara med varandra översatte de alla biokolgivor till ton per hektar och grupperade studierna efter vilken temperatur för pyrolysen som användes. Även markens pH och dess fosforinnehåll användes för indelning. Försöken bestod både av odlingsförsök i krukor och av fältförsök.

Stor och tydlig påverkan

I medeltal av de sammanställda försöken var det en tydlig positiv effekt av tillförsel av biokol. Tillgängligheten av fosfor ökade med i medeltal 65 procent och växtupptaget med 55 procent. Valet av ingredienser till pyrolysen påverkade resultatet och det påverkade växttillgängligheten mer än upptaget. Om pyrolyserad stallgödsel användes gynnade det tillgängligheten mer än om grödrester användes. Temperaturen i ugnen påverkade också och om temperaturen varit lägre än 300 grader ökade det tillgängligheten mer än då temperaturer över 600 grader använts. De sammanställda studierna ger också underlag för att dra slutsatser om betydelsen av mängden tillförd biokol på växttillgängligheten av fosfor. I intervallet 5 till 40 ton per hektar menar forskarna att tillgängligheten står i proportion till givan biokol men ingen ökad nytta syns av givor över 40 ton.

Vid närmare titt på betydelsen av markens innehåll av fosfor var effekten av biokol nästan en fördubbling av tillgänglighet och upptag på jordar med lågt fosforinnehåll medan ökningen var cirka 40 procent på fosforrika jordar. På motsvarande sätt ökade tillförsel av biokol både tillgänglighet och upptag mer på sura jordar (pH mindre än 5,0) än på neutrala jordar.

Som avslutning resonerar forskarna om att nyttan med biokol när det gäller kolinlagring kanske inte alltid sammanfaller med fosfornytta på en viss jord utan det finns kompromisser och fler fältförsök behövs.

Källa: Springer Link, artikel, Kan biokorrigering vara ett verktyg för att förbättra marktillgängligheten och växtupptag av fosfor? En metaanalys av publicerade experiment Länk till annan webbplats.

Text: Markus Hoffman

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Markus Hoffmann årets mottagare av Våtmarkspriset

    Markus är utbildad agronomie doktor och har under drygt 20 år arbetat på LRF med ansvar för vatten- och hållbarhetsfrågor. Priset som delas ut för tjugonde gången kommer att överlämnas vid våtma...

  • Lär dig mer om att odla mellangrödor

    SLU har på uppdrag av Jordbruksverket sammanställt fältförsök och resultat från odling av mellangrödor. Näst efter vall är mellangrödor jordbrukets viktigaste bidrag till att lagra in kol i mark. Grep...

  • Minskat dragkraftsbehov med strukturkalk

    I fältförsök på fyra lerjordar i Skåne minskade dragkraftsbehovet med i medeltal 7 procent när strukturkalk tillfördes jämfört med okalkad försöksruta. Av de tre kalkgivorna på 4, 8 och 16 ton per hek...