Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Odlad mångfald stärker växtskyddet och kan öka den ekonomiska hållbarheten i odlingssystemen på lång sikt. Foto: Alexander Regnér

Odlad mångfald kan stärka växtskyddet och lönsamheten

Odlad mångfald stärker växtskyddet och kan öka den ekonomiska hållbarheten i odlingssystemen på lång sikt. Det framgår i den nya rapporten Odlingssystem med hållbart växtskydd som skrivits av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet på uppdrag av Växtskyddsrådet.

Att främja mångfald i odlingen, innovationer på gårdsnivå och utveckla hållbara strategier för hela odlingssystem och inte enbart för specifika skadegörare eller ogräs. Det är några åtgärder som föreslås i rapporten. Syftet var att samla kunskap om odlingssystem med hållbart växtskydd och föreslå åtgärder för ökad hållbarhet och indikatorer som kan användas för att mäta hur hållbart växtskyddet är i Sverige. Såväl ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter vägs in i begreppet hållbarhet.

Odlad mångfald kan öka den ekonomiska hållbarheten

– En viktig slutsats i rapporten är att ökad odlad mångfald i olika former, till exempel större variation av grödor i landskapet, mer varierade växtföljder eller samodling, stärker växtskyddet. Vi bedömer också att en sådan diversifierad odling kan öka den ekonomiska hållbarheten på längre sikt, eftersom uppförökning av skadegörare då motverkas, säger Ola Lundin, forskare på institutionen för ekologi som skrivit rapporten tillsammans med Hanna Friberg, forskare på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, Sveriges lantbruksuniversitet.

Behövs rådgivning om långsiktiga effekter av växtföljder

Forskarna drar slutsatsen att en varierad växtföljd och variation av grödor i landskapet minskar förekomsten av skadegörare avsevärt. Den här typen av åtgärder kan visserligen försämra gårdsekonomin på kort sikt, men vara mer lönsamt och robust på lång sikt, särskilt med tanke på klimatförändringarna. Forskarna föreslår därför att rådgivning tas fram om långsiktiga ekonomiska effekter av växtföljder och att det satsas på stöd som främjar mer varierade växtföljder och mångfald på fältet, till exempel samodling och sortblandningar.

Nya indikatorer för hållbart växtskydd

– Stark forskning, samverkan och innovationer inom växtskyddsområdet är också viktiga faktorer för ett hållbart växtskydd, säger han.

I rapporten föreslås också indikatorer som tillsammans ska kunna svara på frågan om i vilken utsträckning vi rör oss mot odlingssystem med ett mer hållbart växtskydd.

– Jag hoppas att rapporten kan bidra med att lyfta frågan och leda till mer satsningar på hållbart växtskydd, säger Ola Lundin.

Text: Teresia Borgman

Läs Greppa Näringens artikel Hållbart växtskydd i fokus för ny utredning (29 oktober 2021) Länk till annan webbplats.

Källa: Odlingssystem med hållbart växtskydd. Cropping systems with sustainable crop protection av Ola Lundin & Hanna Friberg, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, 2022. Länk till annan webbplats.


Kontakt

info@greppa.nu

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter