Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
kor vid foderbord

I studien modellerades olika åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och ammoniak. Det handlade om foderstat, lagring och spridning av flytgödsel och val av mineralgödselmedel. Foto: Janne Andersson

Så kan utsläppen minska från mjölkgårdar

Minskad utfodring av råprotein och ökad nedbrukning av flytgödsel. Det är viktiga åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och kväve från mjölkgårdar i Europa. Samtidigt är det viktigt att se till mjölkproduktionens hela kedja, enligt en vetenskaplig studie.

I studien modellerades 6 olika åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och ammoniak. Det handlade om foderstat, lagring och spridning av flytgödsel och val av mineralgödselmedel. Åtgärderna studerades både enskilt och i kombination i ett urval fallstudier av gårdar med mjölkproduktion i fem länder. Gårdarna som ingick i studien var gårdar med intensiv konventionell drift i Tyskland och Italien, konventionella gårdar med något mindre intensiv drift i Polen, Norge och Irland, samt en ekologisk gård i Tyskland. Gårdarna utmärktes av olika besättningsstorlekar, utfodringsstrategier och på de två gårdar som betecknades som intensiva hölls korna på stall året runt.

Åtgärder som utvärderades var:

  1. ökad andel inköpt kraftfoder
  2. minskat innehåll av råprotein i det inköpta fodret
  3. täckning av flytgödselbehållare
  4. ytlig nedbrukning av flytgödsel
  5. alternativa gödselmedel som ammoniumnitrat istället för urea
  6. rötning av flytgödsel

Att sänka halten råprotein i inköpt kraftfoder var den åtgärd som rekommenderades för att minska utsläppen av både växthusgaser och kväve, oavsett produktionssystem.

Viktigt se till hela kedjan i gödselhanteringen

Rötning av flytgödsel minskade utsläppen av växthusgaser i samtliga av de studerade fallen och särskilt från gödsellager, men fick oönskade effekter i form av ökade utsläpp av kväve i fält till följd av högre innehåll av ammoniumkväve i flytgödseln.

Täckta flytgödselbehållare minskade avgång av ammoniak under lagringen, men ökade istället kväveförlusterna i fält. När det gäller den här åtgärden är det därför viktigt att se till hur gödseln hanteras i hela kedjan, skriver artikelförfattarna. Till exempel kunde kväveförlusterna i fält minskas av ytlig nedbrukning av flytgödsel. Att kombinera täckta flytgödselbehållare eller rötning av gödsel med nedbrukning av flytgödsel, minskar utsläppen .

Att byta ut urea mot ammoniumnitrat minskade kväveförlusterna som helhet, men rekommenderades inte för sandiga lerjordar.

Positiv effekt genom rätt kombination av foderåtgärder

Att öka andelen kraftfoder i förhållande till grovfoder i foderstaten kunde minska de totala utsläppen av växthusgaser, men kunde istället leda till ökade kväveförluster via gödseln till följd av ett högre innehåll av råprotein i fodret. Genom minskad mängd råprotein i inköpt kraftfoder kunde positiva synergier uppstå och negativa effekter på utsläppen minskas, enligt studien.

Läs mer på webbplatserna för några av projekten bakom studien (för fullständig lista över finansiärer se den vetenskapliga artikeln Länk till annan webbplats.):

MilKey Länk till annan webbplats.

DairyMix Länk till annan webbplats.

Text: Teresia Borgman

Källa: Modelling the effect of context-specific greenhouse gas and nitrogen emission mitigation options in key European dairy farming systems, Länk till annan webbplats. Agronomy for Sustainable Development, publicerad online den 10 januari 2024 (öppet tillgänglig).

Läs även Greppa Näringens artikel Ge inte för mycket råprotein till mjölkkor Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev