Optimera kvävegödslingen och gör nytta för klimatet
Att gödslingen behöver anpassas till grödans behov för att undvika förluster till havet och därmed orsaka övergödning har vi talat om länge. Att kväveoptimering har stor betydelse för jordbrukets förluster av klimatgasen lustgas är inte lika allmänt känt och inte heller hur dessa förluster uppstår. Nu finns fyra nya filmer kring kvävegödsling i praktiken att ta del av på Greppa Näringens webbplats. Filmerna förklarar också sambanden mellan gödsling och klimatpåverkan.
Se filmerna på webben
Informationsfilmerna är ca 4-6 minuter långa. Rådgivare som är experter inom områdena kvävegödsling och jordbrukets klimatpåverkan medverkar. Vi får även träffa lantbrukare som berättar om vilken nytta de haft av att ha behovsanpassat gödslingen, ökat kväveeffektiviteten och av att ha deltagit i Greppa Näringens rådgivning.
- Den första filmen handlar om kväveoptimeríng för minskad klimatpåverkan och högre lönsamhet. Utgångspunkten är grödans skördepotential och markens kväveleverans samt hur restkväve i marken efter skörd kan undvikas. I filmen beskrivs de processer som kan ge förluster av lustgas och hur man undviker eller minskar dessa förluster.
- Film nummer två beskriver vikten av att planera gödslingen redan sommaren före sådd av höstgrödor och under vintern inför vårsådd. Vikten av att etablera en jämn gröda betonas. Filmen beskriver bland annat hur man lägger grunden för fältets skördepotential och hur tidigare års proteinhalter kan ge en fingervisning om det aktuella fältets förmåga att leverera kväve.
- Den tredje filmen visar hur lantbrukaren kan anpassa sin kvävegödsling under säsong genom att ta hänsyn till årsmånen och det enskilda fältets förmåga att leverera kväve. Genom att gödsla flera gånger och följa fältet under säsongen minskas riken för förluster. Dessutom kan lantbrukaren öka lönsamheten antingen genom att minska behovet av mineralgödsel eller genom att öka skörden och kvaliteten om potentialen är hög. I filmen beskrivs fördelen med att följa kväveupptaget i ogödslade rutor. Greppa Näringen mäter kväveupptaget i fält under försommaren med handburen kvävesensor och redovisar resultaten i nyhetsbrev kallade Säsongsnytt som man kan prenumerera på. Lantbrukaren kan även anlägga egna rutor i fält och i filmen beskrivs hur detta görs.
- Den fjärde filmen uppmanar lantbrukaren till att ta hänsyn till variationen inom fältet. Inom ett och samma fält kan kvävebehovet variera mycket. Genom att studera vegetationskartor från satellitbilder eller utnyttja kvävesensor på traktorn kan gödslingen anpassas efter variationen. Tilldelnings- eller styrfiler kan tas fram både från vegetationskartorna och kvävesensorn.
Greppa Näringen arbetar med anpassad gödsling
Filmerna är framtagna med medel från Landsbygdsprogrammet inom projektet "Minskad klimatpåverkan" och kommer att användas inom Greppa Näringen framöver.
Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som kan öka kväveeffektiviteten i odlingen. Filmerna kommer till användning i rådgivningen, men kan förstås användas även i andra sammanhang!
Exempel på Greppa Näringens rådgivningar: