Greppa logotyp
Greppa logotyp

Foto: Mårten Svensson

Växtskyddsstrategi i potatis

Potatis är en normalt en bekämpningsintensiv gröda. Rutinmässig bladmögelbehandling tillämpas exempelvis fortfarande av flertalet odlare. Idag finns möjlighet till bättre behovsanpassning och alternativ till kemisk bekämpning som kan vara intressanta att prova. Tillsammans med din rådgivare går ni igenom vilka åtgärder som kan passa på din gård.

Växtskyddsarbetet börjar redan med valet av sort och utsäde eftersom det kan påverka hur mycket insatser du kommer behöva under odlingssäsongen. Mekanisk ogräsbekämpning kan vara ett alternativ till kemisk. Du kan reducera bladmögelbekämpning med hjälp av de olika prognosmodeller som finns tillgängliga. Även för blastdödning finns alternativ till enbart kemiska åtgärder. Vilka metoder kan vara lämpliga att använda i din odling? Testa gärna hur användning av prognosmodeller skulle påverka dina bladmögelbehandlingar. Du och rådgivaren går också igenom knölkvalité och odlingsekonomi.


Gårdsnytta

 • Minska ditt beroende av kemiska bekämpningsmedel
 • Ett varierat växtskydd anpassat till dina förutsättningar
 • Bibehållen eller ökad lönsamhet

Miljönytta

 • Du bidrar till att nå det svenska miljömålet ”giftfri miljö”
 • En mer återhållsam användning av bekämpningsmedel ger förutsättningar för en större variation i flora och fauna

Är du intresserad av att bli medlem och få en sådan här rådgivning. Då hittar du mer information på din länssida. Klicka på knappen nedan för se vilka rådgivningar som finns tillgängliga i ditt län och vilka rådgivningsföretag som utför dem.

Hitta rådgivning i ditt län

Kontakt

Skriv kontaktperson

Relaterade rådgivningar

 • Odlingsstrategi med och utan glyfosat

  I rådgivningen får du råd om hur en odlingsstrategi på gården kan fungera utan glyfosat i växtföljden. Problemställningar som du och rådgivaren tittar på är förekomst av rotogräs, vallbrott och reducerade bearbetningssystem.

 • Integrerat växtskydd

  Ett integrerat växtskydd minskar ditt beroende av kemiska bekämpningsmedel utan att riskera ekonomin. Du får hjälp med att ta fram strategier som motverkar uppkomst av resistens hos skadegörare och ogräs.

 • Växtskydd i vattenskyddsområden

  Bedriver du växtodling i ett vattenskyddsområde ställs extra höga krav på din kunskap om växtskyddsmedlens påverkan på miljön. Med rådgivningen får du bra koll på läget och kan underlätta för dig i kontakter med myndigheterna.