Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Sparsam körning för lantbruksmaskiner

Du kan spara både pengar och minska din klimatpåverkan genom att använda ett sparsamt körsätt. Den här rådgivningen består två träffar och innehåller både teori och praktiska övningar. 

Under en kurs i sparsam körning lär du dig hur du kan minska drivmedelsanvändningen för lantbruksmaskiner vid olika typer av arbetsmoment. Ett sparsamt körsätt kan minska drivmedelanvändningen med 10 - 20 %.

Totalt omfattar kursen cirka 10 timmar, en heldag med teori och praktiska körmoment samt en uppföljningsträff på ca 2-3 h. Under uppföljningsträffen finns det möjlighet för deltagarna för att dela erfarenheter och kursledaren repeterar de viktigaste delarna av teorimomentet från den första kursträffen. Efter uppföljningsträffen får du ett kursintyg.

Kurser i Sparsam körning för lantbruksmaskiner är upphandlade av Jordbruksverket under perioden 2022 - 2024. Är du intresserad av delta i en kurs kan du kontakta upphandlade leverantörer direkt. Kontaktuppgifter hittar du på Jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Kurserna är en del av Jordbruksverkets projekt ”Minskad klimatpåverkan och förnybar energi – kurser i sparsam körning” inom landsbygdsprogrammet 2014–2024.

Den här rådgivningen hjälper dig att:

 • spara pengar
 • använda drivmedel mer effektivt
 • minska gårdens påverkan på klimatet genom att använda drivmedel på ett smartare sätt.

 

 

Relaterade rådgivningar

 • Energikollen för djurgårdar

  Du kan spara både energi och pengar genom att lära dig hur du använder energi mer effektivt. Den här rådgivningen består av två gruppträffar. Har du djur kan du även få individuell rådgivning.  

 • Energikollen gruppträffar

  Spara energi och pengar genom att lära dig hur du använder energi mer effektivt. Den här rådgivningen består av två gruppträffar.  

 • Översyn av dränering

  Många uppfattar att dränering är svårt. Juridiken är komplicerad och det är inte självklart hur det fungerar. Den här rådgivningen ger dig koll på vad som gäller och vad du behöver göra.