Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Ungdjur i ladugård

Endags utfodringskontroll, nöt, 41C

Vill du minska överutfodringen, utan att få sämre lönsamhet? Ett första steg är att lära dig mäta och räkna. I den här rådgivningen lär du dig kontrollera hur mycket dina djur får och utnyttja foder maximalt.

Genom rådgivningen blir du mer medveten om överutfodring. Du lär dig utnyttja näringsämnena vilket leder till mindre ammoniak, lustgas och metanavgången från djuren.

Du och rådgivaren kontrollerar den mängd foder som du faktiskt utfodrar och därmed mängden kväve och fosfor. Ni jämför sedan med den planerade mängden.

Förberedelse inför rådgivningen

Innan besöket bör du nyligen ha vägt fodret du utfodrar under en dag. Det är även bra om du har aktuella uppgifter om foderstater, foderanalyser, mjölkleveranser och hur många djur du har.

Ekonomi, miljö och klimat

Du och din rådgivare diskuterar hur överutfodring påverkar ekonomin, växthusgaser och överskott av näring. Men även vad du kan göra för att uppnå bättre foderstat och mindre spill.

Den här rådgivningen hjälper dig att:

  • minska foderspill och överutfodring
  • minska kostnaderna för foder
  • utnyttja näringen i kväve och fosfor
  • minska ammoniakavgången
  • minska utsläpp av växthusgaser.

Angående Arlas hållbarhetsmodell

Endagars utfodringskontroll - 41C, är godkänd i Arlas Hållbarhetsmodell och du kan registrera under ”Kvartalsvis utfodringskontroll från rådgivare”. Syftet med rådgivningen är att du ska minskar över­utfodring och foderspill på gården, vilket i sin tur påverkar klimat­utsläppen. Foderstaten ska vara beräknad med en analys på grovfodret och därför behöver du ha en foderanalys på aktuellt grovfoder. Även mjölkmängder, energi- och proteinnivåer ska synas i foderstaten. Till hållbarhetsmodellen behöver du även en foderinventering men detta ingår inte i modul 41C. Arla kräver att Endagars utfodringskontroll ska ske kvartalsvis, men Greppa Näringen kan inte erbjuda upprepade kontroller.

 

 

Kontakt

Relaterade rådgivningar

  • Kontroll av foderstater, mjölkkor

    Vill du att fodret till dina mjölkkor har en perfekt mix? I den här rådgivningen lär du dig justera foderstaten.

  • Kontroll av foderstater - nöt, lamm och häst

    Har du lamm eller hästar och vill att de ska ha det bästa fodret? Vill utnyttja fodret ännu mer effektivt och samtidigt inte belasta klimatet? Då är rådgivningen för dig.

  • Grovfoderodling

    Grovfoderodling är grunden för en väl fungerande mjölk- och köttproduktion. Med den här rådgivningen lär du dig att gödsla rätt och optimera kvaliteten på fodret