Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
En box med avvänjningsgrisar

Minska ammoniakavgången

Det finns flera saker att göra i stallet både för att djuren ska ha en bra miljö och för att få låg ammoniakavgång från gödseln. Och det behöver inte vara dyra åtgärder. Bra kvävehushållning i växtodlingen börjar redan i stallet på en gård med djur.

Många av råden om minskad ammoniakavgång handlar om att täcka flytgödselbehållare och sprida gödseln på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Men en del av kväveförlusterna sker också via ammoniakavgång från stallet innan gödseln hunnit fram till lagret.

Från och med 2018 har tillståndspliktiga gris-, kyckling- och hönsgårdar i EU krav på hur mycket ammoniak som årligen får släppas ut per djurplats. Det regleras i det så kallade Industriutsläppsdirektivet som berör gårdar med mer än 2 000 platser för slaktsvin, 750 platser för suggor eller 40 000 platser för fjäderfä.

Oavsett storlek är det bra för alla att veta vad som går att åtgärda på ett rimligt sätt. Ju mer kväve som behålls i stallgödseln och kan nå grödan desto mindre mineralgödselkväve behöver köpas in.

Balansera proteinhalten

Ju mer kväve som stoppas in i djuret desto mer utsöndras med urin och kan avgå som ammoniak. Därför är det viktigt att anpassa fodret till djurens behov i varje skede av uppfödningen eller produktionscykeln. Att vara noga med att inte överdosera protein blir därför bland de viktigaste sakerna att diskutera.

För grisar och slaktkycklingar varierar proteinbehovet under uppfödningstiden. Ett sätt att möta detta är så kallad fasutfodring där fodrets sammansättning stegvis anpassas till djurens skiftande behov under olika tillväxtfaser.

Kolla temperaturen i stallet

På samma sätt som ammoniakavgången ökar om det är varmt vid spridning i fält ökar den om det är varmt i stallet. Samtidigt ska temperaturen förstås vara anpassad så att djuren och människorna som ska jobba i stallet trivs. Djurvälfärd måste få gå före ammoniakavgång, men exempelvis kor trivs i ett ganska stort temperaturintervall och det kan finnas möjligheter att sänka temperaturen utan att äventyra deras välbefinnande.

Det går inte att ge råd om temperatur utan att koppla det till stallets luftfuktighet. Det finns etablerade samband mellan vilken temperatur det får vara vid en viss luftfuktighet för att djuren ska trivas.

Kolla urindräneringen och strö ordentligt

Det är viktigt att urindräneringen fungerar så att urinen snabbt avskiljs från gödseln och leds bort från stallet. Då hinner inte lika mycket ammoniak avgå från urinen. Resultatet blir både en bättre stallmiljö och minskade ammoniakutsläpp med ventilationsluften.

Rikligt med strö gör att urinen snabbt sugs upp och då minskar också risken för ammoniakavgång jämfört med om urinen blir stående i små pölar på golvet. Torv som strö minskar ammoniakavgången betydligt mer än halm och kan vara ett effektivt sätt att minska ammoniakavgången från fastgödsel och djupströbäddar, både i stallet och gödsellagret. Frekvent utgödsling är också viktig då gödsel snabbare hamnar i lagret där det oftast är kallare än inne i stallet.

Att gödsel blir liggande i en skrapad gång gör också att risken för klövhälsoproblem ökar vilket är ett skäl till utslagning av kor. Friska djur som håller länge är bra för miljön.

Är luftflödet och gödselkulvertar ok?

Gå igenom ventilationens funktion med en rådgivare. Är kapaciteten tillräcklig under både kalla vinterdagar och varma sommardagar för att djuren ska må bra? Ha heller inte för stort luftflöde då det ökar energiåtgången och orsakar onödigt stor ammoniakavgång.

Kolla om gasutsuget i gödselkulverten fungerar så att gaser från gödseln inte stiger upp till djuren. Att ha gummidukar i utloppet av gödselkulverten minskar risken för att luftflödet går åt fel håll. Om du bygger nytt så ta en ordentlig funderare på att gjuta ner slingor i gödselrännan där du kan kyla gödseln. Om du har nytta av den värmen är det ekonomiskt intressant, dessutom ger det minskad ammoniakavgång.  

Praktiska tips 

  • Gå igenom proteinutfodringen till djuren så att den är så väl avvägd som möjligt.
  • Mät temperatur och luftfuktighet i stallet då och då. Det är lätt att mäta och har stor betydelse för både djurhälsa och ammoniakavgång.
  • Kolla att urindräneringen fungerar som den ska. Rensa vid behov och strö så att eventuellt kvarvarande urin sugs upp.
  • Kolla ventilationen så att den varken är för svag eller för stark

Kontakt

Skicka gärna ett mejl om du vill komma i kontakt med oss eller har några frågor info@greppa.nu

Relaterade rådgivningar

  • Stallmiljö och yttre miljö

    Vilken temperatur du har i stallet, luftfuktigheten och foderspillet påverkar djur, miljö och klimat. I den här rådgivningen får du tips på hur du skapar en bättre miljö på och runt din gård. 

  • Byggplanering

    I den här rådgivningen får du som ska bygga om eller bygga nytt hjälp att planera så att investeringarna blir gynnsamma för både djur, natur och plånbok.

  • Hållbarhetsanalysen

    Vill du se helheten i din gårds miljömässiga hållbarhet? Med Hållbarhetsanalysen får du insikt om nuläget och hur gården ligger till i förhållande till andra jämförbara gårdar. Var finns potentialen till förbättringar?