Mätningar i Kalmar län har startat vecka 16
Under förra veckan gjordes de första nollrutemätningar i höstvete i Kalmar län för året. Fälten ser över lag fina ut. I övriga delar av Region Öst startar mätningarna denna vecka. Förhållanden skiljer sig mycket åt, runt Kalmar är det bra med markfukt men inga problem med stående vatten som det kan finnas i andra delar av länet. Kylan håller tillbaka grödan något men i de undersökta fälten följer vetet den normala tillväxten.
Kväveupptag i Kalmar län
I Kalmartrakten mäter vi 4 fält på fastlandet och 6 på Öland. Merparten av fälten får stallgödsel i form av svinflyt eller kycklinggödsel och några fält ska bevattnas. Vid mätningen förra veckan var alla fält i bestockningsfasen. I alla fält utom två syns nollrutan tydligt vilket innebär att grödan har tagit upp av gödselkvävet. Det är viktigt att huvudgivan är tillförd när vetet är i stråskjutningsfasen men spara en del för att kunna bättre kunna bedöma skördepotential och kväveupptag senare under säsongen.
Upptaget i nollrutorna låg i medel på 26 kg kväve per ha (16–34 kg N/ha), förra året vid första mätningen 24 april var det 24 kg N/ha, se diagram 1. Upptaget i de gödslade delarna av fälten låg i medel på 33 kg N/ha med en variation mellan 24–52 kg N/ha och förra året 30 kg N/ha. På platserna runt Kalmar går det att se förfruktseffekter om än små där vetet med en bättre förfrukt har tagit upp mer kväve än vetet med vete som förfrukt.
Jordtemperaturen är under 10 grader
Jordtemperaturen på 10 cm djup vid mätstationen i Vassmolösa ligger på ca 5 grader C. För att mineraliseringen ska sätta fart behöver det vara ungefär 10 grader men upptaget i nollrutorna visar att kväve mineraliseras nu.
Nederbörden har varit lägre i Kalmarområdet jämfört med i andra delar av Sverige. I Vassmolösa har det sedan mars kommit 37 mm och i Torslunda 42 mm.
- Diagram
- Tabell
Diagram 1. Kväveupptag i tio höstvetefält i Kalmar län den 18 april 2024. När mätningen gjordes var vetet i DC 21–23.Variationen i upptag mellan fälten är stor.
Samarbete med Yara om kvävemätningarna
Som tidigare år samarbetar vi med Yara och lånar deras handburna kvävesensor.