Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Höstvete i Häljarp vecka 16

Bild 1 och 2. Tätt bestånd i Häljarp. Sorten Ahoi är tidig och vetet är redan i DC 31. Totalt innehåller grönmassan 54 kg N/ha i fältet och 33 kg N/ha i nollrutan.

God tillväxt i skånskt höstvete

Utvecklingen går framåt och flera vetefält är redan i början av stråskjutningen. Kväveinnehållet i ovanjordisk grönmassa är lite högre än genomsnittsåret om vi jämför samma tidpunkt och utvecklingsstadium. På samtliga mätplatser syns nollrutorna, vilket innebär att tillfört gödselkväve kommit grödan tillgodo. Som vanligt påverkar förfrukt, såtidpunkt, markfukt och temperatur markens kväveleverans och grödans utveckling.

Vi redovisar kväveupptag från olika fält i stora delar av Skåne

Vi började våra mätningar förra veckan i mindre skala och denna veckan har vi utökat med fler fält och nollrutor. I tabell 1 redovisas mätplatser, data och mätresultat. Totalt ingår 29 nollrutor och fält i sammanställningen. Vissa grunddata saknas fortfarande, men nästa vecka blir tabellen mer komplett. Kväveinnehållet i ovanjordisk grönmassa i ogödslade rutor och omgivande fält framgår av diagram 1.

Något tidigare utveckling och något högre kväveupptag i nollrutorna än genomsnittsåret

Flera fält är redan i stråskjutningsfasen, medan resterande är i sent bestockningsstadium. Kväveupptaget i nollrutorna varierar mellan 15 och 48 kg N/ha. Markens temperatur och fuktighet avgör hur mycket kväve som mineraliseras från markens organiska pool.

Kväveupptaget i fälten varierar också stort mellan 24 och 64 kg N/ha. Såtidpunkt, förfrukt och jordart har som vanligt stor betydelse för hur mycket kväve som hunnit lagras in i ovanjordisk grönmassa. Bild 3 visar tydliga skillnader mellan förfrukterna vårkorn och höstraps i Fjelie. Såväl beståndstäthet som kväveupptag är lägre efter förfrukt vårkorn. Sent sått höstvetefält efter sockerbetor i Trelleborg (bild 4) illustrerar väl såtidpunktens betydelse för utvecklingen.

  • Diagram
  • Tabell

Diagram 1. Kväveinnehållet i grönmassan skiljer mellan platserna såväl i nollrutor som i fält. Sådatum, förfrukt och jordart spelar stor roll för hur mycket kväve som tagits upp av grödan.

Bestockning i Fjelie.

Bild 3. Förfrukten har haft betydelse för såväl bestockning som totalt kväveupptag i Fjelie. Efter höstraps finns 4 sidoskott, medan bara 2 finns efter vårkorn. Sort Etana i båda fälten som ligger precis bredvid varandra. Även sådatum är samma.

Sent sådd höstvete efter sockerbetor utanför Trelleborg.

Bild 4. Sent sådd höstvete efter sockerbetor utanför Trelleborg. Relativt lågt kväveupptag och få sidoskott.

Kväve behövs under stråskjutningen

Flera fält är redan i stråskjutningsfasen. För att undvika skottreduktion bör huvuddelen av förväntat kvävebehov finnas på plats under stråskjutningen. Men det är viktigt att spara en del av kvävet till DC 37-39 när det är lättare att bedöma skördepotentialen och därmed totala kvävebehovet.

Markens egen kväveleverans är i full gång och inte lägre än vanligt, så du behöver inte kompensera för utlakningsförluster under vinter och tidig vår. Men om det regnat mycket efter första gödslingen kan en del av tidigt lagt kväve gått förlorat genom denitrifikation (lustgas bildas). Genom att lägga ut en maxruta (en ruta som gödslas med ca 50 kg N extra) kan du få en uppfattning om huruvida fältet förlorat kväve.

Tabell 1. Fält med nollrutemätningar i Skåne 2024 (nästa vecka blir tabellen mer komplett)

Plats

Sort

Utveckl. stadium

Förfrukt

Såtidpunkt

Västraby A

Etana

23

Raps

14 sep

Västraby B

Etana

24

Åkerböna

16 sep

Kattarp A

Kask

24

Höstraps

16 sep

Kattarp B

Kask

24

Rödklöver

18 sep

Kattarp C

Saki

23

Havre

28 sep

Häljarp

Ahoi

31

Höstraps

20 sep

Fjelie A

Etana

30

Vårkorn

18 sep

FjelieB

Etana

30

Höstraps

18 sep

Lund Valkärra

Kask

31

Vårkorn


Löberöd A


31

Höstraps


Löberöd B


31

Vårkorn


Löberöd C


31

Vårkorn


Löberöd D


30

Höstvete


Skegrie A


26



Skegrie B


23



Trelleborg A

Kask

22

Sockerbetor

17 okt

Trelleborg B


24


22 sep

Trelleborg C


30


22 sep

Charlottenlund A

Etana

30

Höstraps

15 sep

Charlottenlund B

Praktik

23

Höstvete

17 sep

Löderup A


23



Löderup B


23



Sandby Gård A

Terence

23

Höstraps

23 sep

Sandby Gård B

Pondus

23

Vårkorn

24 sep

Sandby Gård C

Pondus

24

Åkerböna

24 sep

Simrishamn

Etana

23

Vårkorn

26 sep

Fjälkinge A

Bright

25

Höstvete

26 sep

Fjälkinge B

Bright

26

Potatis

27 sep

Kristianstad

Envis

26

Höstraps

24 sep

Samarbete med Yara

Precis som tidigare år samarbetar vi med Yara om mätningarna och lånar deras handburna N-Sensor. Vi redovisar också de platser som mätts av Yara och de får tillgång till våra värden.

Kontakt

Gunilla Frostgård,
Johanna Lassvik,
Emma Hjelm

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev