Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Blommande raps

Det är viktigt med god inblandning. Kör minst två gånger i olika riktningar. Använd redskap efter markförhållandena, enbart plöjning eller en lätt harvning räcker inte. Blanda in kalken om möjligt i hela matjorden.

Kalka för bättre markstruktur

Strukturkalkning ökar markens bördighet samtidigt som risken för läckage av växtnäringsämnen minskar.  Det är ett fint exempel på hur produktion och miljö kan gå hand i hand.   

Att kalk påverkar markens struktur är ingen nyhet, men användningen av just strukturkalk har fått ett uppsving under senare år. Det finns många olika kalkprodukter på marknaden men det är bara kalk som innehåller bränd kalk (kalciumoxid) eller släckt kalk (kalciumhydroxid) som ger effekt på markstrukturen.

Minskat fosforläckage på tre sätt

På lerjordar kan strukturkalkning bidra till minskat läckage av fosfor på flera olika sätt.

Kalken minskar mängden fria lerpartiklar som kan rinna ner genom torksprickor och maskgångar till dräneringsrör och vidare ut i vattendrag. Dräneringsvattnet från ett strukturkalkat fält blir helt enkelt klarare.

Att marken får bättre struktur gör att den blir mindre kompakt och att vatten lättare kan infiltrera istället för att rinna av på ytan och ta med sig jord och fosfor ner i diket. Dessutom ger bättre struktur högre skörd och det ger bättre utnyttjande av tillförd näring, även kväve.

Praktiska tips

  • Testa själv med en säck släckt kalk om du tvekar om effekten. Blanda kalk och lera med vatten och skaka om.
  • Det måste finnas lera som kalken kan reagera med. Det fungerar inte på sandjord. Ju högre lerhalt, desto mer kalk kan man lägga på och fortfarande få en effekt.
  • Försök sprida kalken vid det tillfälle i växtföljden när strukturen är som bäst, till exempel efter ett bra höstvete eller efter vallbrott (om det går att blanda in kalken väl) Det är bättre att vänta ett år än att sprida vid dåliga förhållanden.
  • Lägg på mest kalk där strukturen är som sämst för att utjämna strukturskillnader på skiftet.  Blanda in kalken snabbt efter spridning. Helst inom ett dygn, men max två.
  • Det är viktigt med god inblandning. Kör minst två gånger i olika riktningar. Använd redskap efter markförhållandena, enbart plöjning eller en lätt harvning duger inte. Blanda in kalken i hela matjorden om det är möjligt.

Kontakt

Skicka gärna ett mejl om du vill komma i kontakt med oss eller har några frågor info@greppa.nu

Relaterade rådgivningar

  • Test av mineralgödselspridare

    Med en jämn gödselspridning sparar du pengar och hjälper miljön. Målet med rådgivningen är att förebygga en ojämn fördelning av gödsel.

  • Markpackning

    Markpackning påverkar gårdens förmåga att producera på lång sikt. I den här rådgivningen lär du dig om risker och hur du undviker allvarliga skador.

  • Precisionsodling

    Att ökad precisionen vid spridning av gödsel är bra för både ekonomin och miljön. I den här rådgivningen får du hjälp att hitta teknik och bra lösningar.