Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 07 januari 2020 – – Ett och samma foder under hela uppfödningen minskar behovet av högre andel proteinfoder under den tidiga produktionsfasen. Därmed kan även råvaror som spannmålsbiprodukter, rapsmjöl och åkerböna användas som enda proteinråvara. Det säger Magdalena Åkerfeldt, en av forskarna bakom försök vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som nyligen publicerats.
  2. 11 december 2019 – Under åren 2012-2017 genomfördes närmare 800 energikartläggningar i Greppa Näringens regi. En sammanställning av energikartläggningarna finns nu tillgänglig i en kort rapport och en längre version.
  3. 12 november 2019 – Efter nära 30 år har stora miljöframsteg gjorts i det holländska lantbruket. Men fortfarande är djurhållningen omfattande och lantbrukarna känner sig pressade att åstadkomma mer. Under hösten 2019 har det förekommit stora traktordemonstrationer bland annat på grund av fosforfrågan.
  4. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  5. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  6. 13 september 2019 – FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) publicerade nyligen sin rapport med fokus på klimatförändringar och markanvändning – en rapport som debatterats flitigt den senaste tiden. Vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) diskuterades innehållet i rapporten och det fortsatta arbetet framåt.
  7. 10 september 2019 – EU:s miljömyndighet EEA (European Environment Agency) har kommit med en ny rapport där de bedömer hur matproduktionen och lantbruket kommer att påverkas av klimatförändringarna. En del av det som skrivs har tidigare rapporterats av andra forskare, men det finns också nya siffror och intressanta exempel på åtgärder från andra länder.
  8. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  9. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  10. 04 juni 2019 – Odlingssystem där buskar och träd kombineras med jordbruksgrödor och djurhållning kan spela en viktig roll för att motverka klimatförändringarna. Det var en av frågorna som diskuterades på världskongressen om agroforestry som nyligen arrangerades för första gången i Europa.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp