Kväveöverskottet i det Schweiziska jordbruket anses för högt. Foto: Pixabay
Kött- och mjölkskatt gjorde inte så stor skillnad för miljön
Miljöskatt på kött och mjölk skulle minska det nationella kväveöverskottet i jordbruket med cirka två procent, enligt en ny vetenskaplig uppsats från Schweiz. En förklaring till den låga förbättringen är att maten är så billig att människor inte skulle köpa mindre kött eller mjölk.
Kväveöverskottet i det Schweiziska jordbruket anses för högt och det har inte minskat nämnvärt sedan 1990-talet. För att nå landets miljömål skulle bland annat ammoniakavgången behöva minska med cirka 40 procent från 2005 års nivå. En grupp forskare från Schweiz, Irland och Nederländerna menar att åtgärdsarbetet på kväveområdet går trögt och därför är det dags att prova något nytt. Skatt på tillförsel av kväve fungerar inte så bra eftersom priselasticitet på mineralgödsel är låg då det är ett så effektivt insatsmedel. Istället har de undersökt om skatt på kött och mjölk, alltså att maten blir dyrare att köpa i affären, skulle fungera. Poängen med att införa skatt just på kött och mjölk är att produktion av animaliska livsmedel generellt leder till högre kväveöverskott än produktion av vegetabiliska livsmedel.
22 till 28 kronor i köttskatt
En sådan här studie är svår att genomföra som ett experiment och forskarna gjorde istället en modell som tar hänsyn till en mängd faktorer för 24 olika livsmedelsprodukter som inhemskt pris och världsmarknadspris. För nötkött, griskött och kycklingkött sattes skatt på mellan 22 och 28 kronor i per kg kött i beräkningarna. För mjölk sattes skatten till 2 kronor per kg/liter mjölk. Nio olika gårdstyper användes för att beskriva förändringar på gårdarna.
Djurantalet minskade i Schweiz
Enligt modellen började effekten av skatten märkas efter tre år då en del gårdar gav upp sin produktion. I scenariot där bara kött och inte mjölk försågs med skatt minskade medelinkomsten på gårdarna med knappt 6 procent. I scenariot där både mjölk och kött försågs med skatt ökade istället medelinkomsten med cirka 4 procent eftersom en del gårdar kunde växa snabbare när grannar slutade. I båda scenarierna minskade antalet djur i Schweiz med knappt sju procent men istället ökade importen av kött. Ökningen av importen varierade stort mellan de olika djurslagen nöt-, fågel- och griskött.
Endast liten minskning av kväveöverskott
Sammantaget minskade kväveöverskottet på landnivå för den Schweiziska livsmedelsproduktionen med drygt två procent i de båda scenarierna för perioden 2015 till 2025. Priset på kött i butiken ökade med mellan 17 och 65 procent med skatten. En förklaring till att överskottet minskade med bara drygt två procent var att efterfrågan på kött inte minskade eftersom de Schweiziska konsumenterna lägger en ganska liten del av sin inkomst på mat och alltså inte är så känsliga för en prishöjning. Dessutom kommer gränshandel öka. En annan förklaring är att om kött- och mjölkskatt skapar förändring på enskilda gårdar är det inte säkert att dessa förändringar nödvändigtvis leder till att kväveöverskottet på gården minskar.
Källa: A food tax only minimally reduces the N surplus of Swiss agriculture. Länk till annan webbplats. Volume 194, December 2021. Länk till annan webbplats.
Text: Markus Hoffmann
Kontakt
Dela
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?