Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Traktor med slåtterkross som hugger gräs

Huvudprinciperna för klimatsmarta foderval är låg användning av mineralgödsel vid odlingen och att avkastningen är tillfredsställande.

Välj ett klimatsmart foder

Ur ett klimatperspektiv är det viktigt att välja foder med låg klimatpåverkan. Fodermedel med låg klimatpåverkan är foder som kommer från grödor som odlas med låga kvävegödselgivor men ändå har en tillfredsställande avkastning.

Vad är egentligen ett klimatsmart foder? Det är ett foder som vid odling, transport och tillverkning ger upphov till små utsläpp av växthusgaser. Växthusgaserna är metan, lustgas och koldioxid.

Huvudprinciperna för klimatsmarta foderval är låg användning av mineralgödsel vid odlingen och att avkastningen är tillfredsställande. Där ut över handlar det om korta transporter för att få tillgång till fodermedlet.

Exempel på klimatsmarta val inom fodergrupp:

Grovfoder

  • Klövergräsvall  istället för gräsvall, klövergräsvallen binder kväve och minskar därmed behovet av mineralgödsel.

  • Biprodukter från industrin. Till exempel HPmassa istället för majsensilage, HPmassa är en biprodukt vilket innebär att växthusgasutsläppen fördelas på två produkter socker och HPmassa. Det är dock viktigt att inte HPmassan transporteras för långt.

  • Bete - djuren transporteras till foderkällan och inte tvärt om.

Proteinfoder

  • Rapsmjöl istället för sojamjöl, både rapsmjöl och sojamjöl är biprodukter istället kommer växthusgasutsläppen vid odling och transport peka på att rapsmjöl är att föredra.

  • Köper du kraftfoder från en foderfirma går det att välja klimatsmarta foder om foderföretaget anger växthusgasutsläppen per kilo foder.  

Det krävs konkurrenskraftiga skördar

En annan viktig aspekt för val av klimatsmart foder är storleken på skörden. Med tanke på koldioxidutsläppen vid transporter kan det vara riktigt att välja ett fodermedel som har odlats på egna gården eller i närheten. Men för att inte få för stora växthusgasutsläpp per kilo foder måste grödan ha en konkurrenskraftig avkastning, räknat som kilo per hektar.

Det är alltså inte meningsfullt ut klimatsynpunkt att odla proteingrödor i områden där medelskörden är låg eller risken för sen skörd är för stor. Samma sak gäller majsodling.

Biprodukter har låg klimatpåverkan

Om man räknar växthusgasutsläppen från ett kilo korn som bara kommer att användas som foder så kommer alla växthusgasutsläpp vid odling, torkning och transport att hänföras till ett kilo korn.

Använder man istället en biprodukt som till exempel rapsmjöl kommer växthusgasutsläppen vid odlingen att fördelas på två produkter rapsolja och rapsmjöl. Samma sak gäller för sojamjöl.

Kontakt

Skicka gärna ett mejl om du vill komma i kontakt med oss eller har några frågor info@greppa.nu

Relaterade rådgivningar

  • Kontroll av foderstater, mjölkkor

    Vill du att fodret till dina mjölkkor har en perfekt mix? I den här rådgivningen lär du dig justera foderstaten.

  • Kontroll av foderstater - nöt, lamm och häst

    Har du lamm eller hästar och vill att de ska ha det bästa fodret? Vill utnyttja fodret ännu mer effektivt och samtidigt inte belasta klimatet? Då är rådgivningen för dig.

  • Endags utfodringskontroll, nöt

    Vill du minska överutfodringen, utan att få sämre lönsamhet? Ett första steg är att lära dig mäta och räkna. I den här rådgivningen lär du dig kontrollera hur mycket dina djur får och utnyttja foder maximalt.