Greppa logotyp
Greppa logotyp

Klimatkollen växtodlingsgårdar

Vad är stort och smått på din gård när det gäller klimatfrågan? Var finns potentialen till förbättringar? Klimatkollen ger dig en första koll på läget.

Klimatnytta går ofta hand i hand med hög resurseffektivitet och därmed företagets lönsamhet. Målet är att ge dig bättre koll på företagets förluster av växthusgaser i olika delar av produktionen. Du och rådgivaren gör en beräkning av växthusgasutsläpp på gården med hjälp av uppgifter om vad som förs in till gården och vad gården producerar. Du kan även fördela kliamtavtrycket på gårdens olika proukter, som till exempel vete, oljeväxter och potatis.

Ofta finns det möjlighet att minska utsläppen till exempel genom att köpa gödsel och energi med lägre klimatavtryck och genom att öka resurseffektiviteten. Beräkningen ger dig nyckeltal att använda till exempel i kontakt med dina uppköpare. Viktiga frågor ur klimatsynpunkt att jobba vidare med är ofta kvävehushållning, förbättrad markstruktur och bördighet liksom energieffektivisering.

Vid ett uppföljande telefonsamtal diskuterar ni hur du kan gå vidare med rådgivning på området och om du har möjlighet att också få en subventionerad energikartläggning.

Den här rådgivningen hjälper dig att:

 • agera på ett bättre sätt i din vardag så att det gynnar klimatet
 • få mer kunskap i hur jordbruket påverkar klimatet
 • förebygga förluster av växthusgaser
 • räkna på klimatutsläpp och nyckeltal för gårdens produktion
 • förstå vilka delar som är viktiga att ta tag i ur miljösynpunkt, både nu och i framtiden.

Är du intresserad av rådgivningen? I vår tjänst Hitta rådgivningsföretag ser du vilka rådgivningsorganisationer som erbjuder den.

Är du inte medlem ännu så hittar du mer information på din länssida.

Relaterade rådgivningar

 • Test av mineralgödselspridare

  Med en väl fungerande gödselspridare sparar du pengar och miljön. Målet med rådgivningen är att optimera spridningen av din mineralgödsel och på så sätt förebygga en ojämn fördelning av gödsel.

 • Precisionsodling

  Platsspecifik odling är ett utmärkt sätt att både spara pengar och tjäna miljön. Rådgivningen ger dig koll på vilken teknik som finns tillgänglig och hur du kan använda den.

 • Mullhalt och bördighet

  Bra växtföljd är en förutsättning för att uppnå största möjliga bördighet. Det är även viktigt både för gårdens ekonomi och miljön. I den här rådgivningen får du hjälp att hitta långsiktiga lösningar för växtföljd och bördighet.