Öka skörden med bättre växtföljd
Du som har en ensidig växtföljd med stråsäd kan få bra lön för mödan med att vara kreativ och lägga in oljeväxter eller rent av vall. Det ger högre skörd, gör jorden friskare, motverkar växtföljdssjukdomar och ger lägre läckage av kväve.
Att en hög skörd är grunden för lönsamhet i växtodlingen är en självklarhet. Men en hög skörd har även fördelar för miljön. Mera kol binds in och det är därför en bra klimatåtgärd, tillförd växtnäring utnyttjas bättre och ger lägre läckage.
Om hög avkastning uppnåtts genom en bra växtföljd innebär det också lägre tryck av skadegörare och svampsjukdomar och mindre behov av växtskyddsmedel.
Kväveverkan av bra förfrukter
Det kanske vanligaste exemplet på hur skörden kan öka genom en bra växtföljd är hur avkastningen av höstvete ökar när förfrukten är oljeväxter eller vall istället för vete som förfrukt.
I Jordbruksverkets riktlinjer för gödsling och kalkning Länk till annan webbplats., som kommer ut årligen, finns en sammanställning över förfruktsvärden av kväve. Där framgår att vall, bönor, ärter, eller oljeväxter ger 50 -1 500 kilo i högre avkastning i höstvete. För en del förfrukter finns också en flerårseffekt.
Vall och baljväxter bygger struktur
I vallen är det främst klöverns djupa rötter som gör att markens struktur förbättras avsevärt jämfört med ensidig stråsädesodling. Bättre struktur ger högre skörd i kommande gröda. Det gör också att vatten infiltrerar bättre och att det inte lika lätt blir ytavrinning med erosion och fosforförluster.
Minskat behov av växtskyddsmedel
Att förebygga skadegörare genom en varierad växtföljd har alltid varit viktigt. Genom införandet av EU:s direktiv för hållbar bekämpning blir det än viktigare att visa att sådana åtgärder görs. Ensidig stråsädesodling gör att skadegörare som svampsjukdomar kan försöka sig genom att deras värdväxt finns oftare i växtföljden. Avbrott med andra grödor försvårar för dem att uppföröka sig.
Bra för klimatet
Allt som ökar skörden gör att det binds in mer kol vilket minskar den negativa klimatpåverkan. En annan positiv effekt är att givan med inköpt mineralgödsel kan minska motsvarande den kväveeffekt som bra förfrukter har. Det minskar klimatpåverkan från tillverkning av mineralgödsel.
Ytterligare en god effekt är att en varierad växtföljd bidrar till bättre struktur på jorden vilket i sin tur gör att det krävs mindre dragkraft och mindre bränsle vid jordbearbetning.