Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Ida Backström på Jordbruksverkets rådgivningsenhet intervjuas om växtskydd i frilansodling av Pauliina Jonsson, rådgivningsenheten söder, som samordnar Jordbruksverkets poddar. Foto: Johan Ascard

Poddar förmedlar rådgivning på nytt sätt

Jordbruksverket har under våren startat två poddar för att nå ut med kunskap på ett nytt sätt. Podden Rådgivaren ger fördjupande information om olika ämnen som växtskydd, energieffektivisering, agroforestry och nyttodjur. Podden Växtkraft tar upp olika frågor som är aktuella i fält, till exempel det nuvarande växtskyddsläget, växtskadegörare och ogräsfrågor.

Den främsta målgruppen för poddsändningarna är rådgivare och lantbrukare och tanken är att olika specialister vid Jordbruksverkets rådgivningsenhet ska dela med sig av sina kunskaper.

Förhoppningen är att poddarna ska fungera som en friare form av kunskapsförmedling och ett komplement till informationen på Jordbruksverkets webbplats.

De båda poddarna liknar varandra men tanken är att Rådgivaren ska ha en mer fördjupande inriktning medan Växtkraft ska ha en enklare form som gör att man snabbt ska kunna förmedla aktuella frågor i fält med kort varsel, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Agroforestry, energieffektivisering och växtskydd

Rådgivaren har hittills sänts med fyra avsnitt som tar upp följande ämnen:
1) Hur står sig agroforestry i Sverige? Intervju med Sara Furenhed, rådgivare inom ekologisk trädgårdsproduktion.
2) Så energieffektiviserar du gården. Intervju med Emelie Karlsson, som arbetar med energifrågor på rådgivningsenheten och ansvarar för Greppa Näringens gårdsrådgivning Energikollen.
3) Så håller vi skadegörare borta – om internationella växtskyddsåret. Intervju med Charlott Gissén, miljösamordnare för giftfri miljö på Jordbruksverket.
4) Att ta hjälp av nyttodjur i växtskyddet. Intervju med Elisabeth Ögren, rådgivare vid Jordbruksverket.

Aktuella frågor i fält

Växtkraft har också sänts med fyra avsnitt som handlar om:
1) Ogrässtrategier, den milda vintern, invasiva ogräs och goda råd. Intervju med Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverkets rådgivningsenhet.
2) Odling i växthus och tips om hur man förebygger och hanterar bladlusangrepp. Intervju med Johanna Jansson, växtskyddsexpert på Jordbruksverkets rådgivningsenhet.
3) Prognosverksamhet för frilandsodlade grödor. Intervju med Ida Backström på Jordbruksverkets rådgivningsenhet.
4) Läget i fält i Skåne den 22 april. Intervju med Rebecka Östlund på Växtskyddscentralen.

I kommande avsnitt kommer Rådgivaren att ta upp ämnen som biodiversitet som växtskydd, vatten och klimat. Växtkraft kommer löpande att ta upp aktualiteter i fält och lyfta andra frågor kring verksamheten.

Mer information:

Podden Rådgivaren finns i apparna Acast, Spotify och Podcaster. Podden Växtkraft hittar du på Soundcloud  Länk till annan webbplats.(sök på Växtkraft).

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter