Vattenförsörjning på gården, 14V
Funderar du kring vattenförsörjningen på din gård? Då kan rådgivningen vattenförsörjning på gården hjälpa dig, då denna rådgivning ger dig en nulägesbild av gårdens vattenförbrukning. Efter rådgivningen ska du också vara mer rustad för bristsituationer i framtiden.
Under rådgivningen kommer ni att titta på hur vattentillgången påverkar gårdens produktivitet. Har du djur tittar ni till exempel på dricksvattentillgången till djuren och har du växtodling kan ni titta närmre på växtnäringsutnyttjandet i grödorna. Ni går också igenom varför och hur tillgången på vatten varierar över året och hur det kommer förändras med ett förändrat klimat. Du kommer få information om vilka juridiska aspekter det finns att ta hänsyn till när det gäller vattenuttag.
Rådgivaren gör tillsammans med dig en uppskattning av gårdens vattenbehov för djurhållning och växtodling. Ut efter uppskattningen av gården vattenbehov går ni tillsammans igenom gårdens risker och sårbarheter i vattenförsörjningen. Hur ser gårdens beredskap för vattenförsörjning ut vid vattenbrist till exempel? Exempel på andra risker och sårbarheter som kan komma upp är finns det risk att en brunn sinar, klarar vi av att täcka gårdens flödestoppar eller har vi vatten som uppfyller våra krav på kvalitet?
Rådgivaren ger i samråd med dig förslag på åtgärder som säkerställer gårdens försörjning av vatten även i framtiden. Det kan till exempel vara vattenbesparande åtgärder i djurhållningen. Inom växtodlingen kan det vara investering i en bevattningsanläggning eller att jobba med markstruktur och ökad mullhalt för att bättra markens vattenhållande förmåga. Åtgärder som minskar risken för akut eller långvarig vattenbrist bör alltid prioriteras högst.
Den här rådgivningen hjälper dig att:
- få koll på ditt uppskattade vattenbehov
- få kunskap kring regelverk kring vattenuttag
- få koll på vad du behöver åtgärda eller satsa på
- en ökad klimatanpassning på gården