Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
översvämmat fält

Både vattenbrist och extrem nederbörd är något som kommer att bli vanligare i framtidens klimat. Foto: Alexander Regnér

Bildtext

Nya kunskaper om framtidens klimat och svenskt lantbruk

Både vattenbrist och extrem nederbörd är något som kommer att bli vanligare i framtidens klimat. En ny rapport från SMHI presenterar vad vi idag vet om Sveriges framtida klimat, medan en avhandling från SLU undersöker hur framtidens klimat och extremväder kommer att påverka svenskt lantbruk - och ger några verktyg för att hantera de ökade riskerna.

I Sverige går den globala uppvärmningen snabbare än det globala genomsnittet och leder till fler varma perioder, färre dagar när temperaturen kryper under nollan och längre växtsäsong.

Skånes klimat i Dalarna

Redan idag börjar vegetationsperioden två veckor tidigare i Götaland jämfört med 1900-talets början och den kommer fortsätta att inträffa allt tidigare i hela Sverige med störst förändring i söder. Vegetationsperiodens längd bedöms fortsätta att öka framöver. I Götaland har vegetationsperioden ökat med drygt två veckor sedan slutet på 1990-talet. I slutet av seklet hamnar Skånes vegetationsklimat i Dalarna eller Västernorrland och Norrbottenskusten får Gästriklands eller Stockholms vegetationsperiod.

Extrem nederbörd ökar

Årsmedelnederbörden i Sverige har ökat de senaste decennierna, och beräknas öka ytterligare i hela landet med störst ökning i norra Sverige. I södra Sverige blir förändringen inte så stor, vilket i kombination med en större avdunstning kan göra att risken för marktorka ökar. Antalet dygn med extrem nederbörd väntas öka i hela landet. Störst är ökningen i västra Götaland.

Vattenbrist i sydöstra Sverige

I de sydöstra delarna av Sverige finns redan idag problem med låga vattenflöden under sommar och tidig höst, vilket gör området ännu känsligare i ett varmare klimat med ökad avdunstning. Det kan leda till vattenbrist för jordbruket och påverka växt- och djurliv i vattendrag. Nya områden kan också få problem med vattenbrist i perioder och det bedöms också bli ökade problem med låg markfuktighet till följd av ökad avdunstning i stora delar av landet.

Odlingsmetoder kan mildra effekterna

Hur klimatförändringarna och extremväder kommer att påverka svenskt lantbruk är en fråga som undersöks i en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Anpassningar kommer att behöva göras beroende på plats och gröda, blir en av slutsatserna. Markens förmåga att hålla vatten i ett torrare klimat och jordhälsan är viktig för att motverka effekter av extremväder på framtidens växtodling. Jordhälsan kan förbättras med större mångfald av grödor, mindre intensiv jordbearbetning, flitigare användning av organiska gödselmedel och lägre användning av svampmedel, enligt avhandlingen.

Text: Teresia Borgman

Källor:

Klimatunderlag för klimat- och sårbarhetsanalyser, SMHI, klimatologi, nr 74, 2025. Länk till annan webbplats.

The potential of agricultural management to alleviate extreme weather impacts on Swedish crop production av Hanna Sjulgård, doktorsavhandling, 2024. Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Optimera kvävegödslingen och gör nytta för klimatet

    Att gödslingen behöver anpassas till grödans behov för att undvika förluster till havet och därmed orsaka övergödning har vi talat om länge. Att kväveoptimering har stor betydelse för jordbrukets förl...

  • Helhetsgrepp på klimatkalkylen för fång- och mellangröda

    Klimatkalkylen för odling av fång- och mellangröda har fem nyttor och fem kostnader enligt en ny studie av tyska forskare. Som tur är överväger nyttorna för klimatet. Om mer fång- och mellangrödor sku...

  • Ökat bevattningsbehov tidigt på säsongen

    Ett förändrat klimat kommer att ställa större krav på investeringar i bevattningsanläggningar och även i förbättrad dränering. För lite och för mycket vatten stör produktionen. Även risken för förlust...