Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
spridning av gödsel på åker

Fokus för tillsynsprojektet som gjordes i 105 kommuner var lagring av gödsel, koll av tillgänglig spridningsareal och hur kvävegivan bestäms. Resultatet visar att efterlevnaden av miljöregelverket är god. Foto: Ulrika Listh

Laglydig hantering av gödsel

Under nio månader gjorde 105 kommuner cirka tusen tillsynsbesök på gårdar under Jordbruksverkets ledning. Fokus var på lagring av gödsel, koll av tillgänglig spridningsareal och hur kvävegivan bestäms. Resultatet visar att efterlevnaden av miljöregelverket är god.

Jordbruksverket har genom åren genomfört ett antal så kallade tillsynsprojekt. De har haft olika inriktning och i den näst senaste var hästhållning i fokus. Nu har verket publicerat resultatet från det senaste tillsynsprojektet som handlade om gödsel och växtnäring.

300 mjölkgårdar

Efter en uppstart med utbildande webbinarier i oktober 2023 och framtagande av checklista gjorde ett stort antal kommuner tillsynsbesök på gårdar. Allt rapporterades inte in men 960 tillsynsbesök i 105 kommuner rapporterades in i webforumet Effektiv näring där det fanns cirka 700 medlemmar under projekttiden. 300 mjölkgårdar och 270 gårdar med nötköttsproduktion besöktes och ytterligare ett antal med andra inriktningar.

Generellt god efterlevnad

I den nästan 100-sidiga rapporten redovisas en stor mängd detaljer om gödselhantering. 96 procent av inspektörerna bedömde att lagringskapaciteten var tillräcklig på de gårdar de besökte i projektet Det kan jämföras med tillsynsprojektet om Hästgödsel från 2021 där 87 procent av jordbruksföretagen hade tillräckligt stort lagringsutrymme.

93 procent av flytgödselbehållarna på de besökta lantbruken hade stabilt svämtäcke. 99 procent av gårdarna hade tillräcklig spridningsareal för att klara kravet på max 22 kg fosfor från stallgödsel per hektar. Och alla klarade kravet på max 170 kg kväve från stallgödsel per hektar.

Ibland brister

Det hittades också vissa brister på gårdarna. På sju procent av gödselplattorna för lagring av fastgödsel läckte det gödselvatten. Men mer vanligt än fysiska brister var brister i dokumentation. På 18 procent av gårdarna saknades dokumentation av hur behovet av lagringskapacitet beräknats. Och på en del gårdar var dokumentationen ofullständig av hur grödans kvävebehov räknats ut. Bristerna kunde vara att tillgodoräkna kväveverkan av förfrukten eller värdet av långsiktig tillförsel av stallgödsel.

Tillsyn på uppdrag av EU:s vattendirektiv

Ytterligare en anledning till tillsynsprojektet var att Jordbruksverket har ett uppdrag från de fem regionala Vattenmyndigheterna som genomför EU:s vattendirektiv att utveckla vägledning för kommuner och länsstyrelser att göra tillsyn för minskat näringsläckage. 64 procent av de gårdar som nu besöktes var vid vattendrag, sjöar eller kustvatten som inte klarar vattendirektivets mål om god ekologisk status.

Likhet inför lagen

En viktig ambition från Jordbruksverket var att göra tillsynen mer effektiv och likriktad. Det kan behövas då det råder en ganska stor omsättning på miljö- och hälsoskyddsinspektörer och nya som anställs har ibland ingen erfarenhet av just lantbrukstillsyn och behöver stöd och utbildning.

Eftersom det rådde ganska god efterlevnad av de regler som kontrollerades blev det inte så mycket efterspel efter tillsynsbesöken. Tolv av inspektörerna förelade jordbrukaren om åtgärder, varav ett föreläggande förenades med vite. En jordbrukare brottsanmäldes och sju stycken fick miljösanktionsavgifter.

Text: Markus Hoffmann

Källa: Växtnäringstillsyn på jordbruk 2024 Länk till annan webbplats.

Pressmeddelande: Fler tillsynsbesök ute i fält 2025 – spridning av gödsel och växtskyddsmedel i fokus | Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev