Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Byggnad med skylt COP29

Klimatmötet COP29 hölls i Baku, Azerbaijan. Foto: Amanda Björksell

Jordbruksfrågor får allt större plats på globalt klimatmöte

Amanda Björksell, näringspolitisk rådgivare inom hållbarhet på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), och Per Bodin, miljömålskoordinator på Jordbruksverket, delar med sig av sina intryck från klimatmötet COP29 i Baku, Azerbaijan.

Per Bodin på Jordbruksverket har följt COP29 digitalt. Enligt honom var det relativt lugnt i de förhandlingar som ligger under konventionen och arbetsprogrammet Sharm el Sheikh Joint Work on Agriculture Länk till annan webbplats.. Det som låg på agendan var en portal för delning av information.

­– Det här är ingen känslig fråga och det var relativt lätt för länderna att ta ett beslut.

ansikte Per Bodin

Per Bodin, miljömålskoordinator på Jordbruksverkets miljöanalysenhet. Foto: Tomas Magnusson/Jordbruksverket

Nytt initiativ som rör jordbruket

Han beskriver hur förhandlingarna i Baku i övrigt handlade mycket om ett nytt finansieringsmål och skrivningar som rör utsläppsminskningar. Ett nytt initiativ som lanseras och som rör jordbruket ska erbjuda en plattform för att samla nätverk, initiativ och partnerskap för att stärka lantbrukare och lokalsamhällen.

– Här är det svårt att se behovet av ett sådant initiativ eftersom detta är ett av flera liknande initiativ som tagits fram, säger Per Bodin.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har en aktiv roll i initiativet men driver samtidigt ett initiativ från COP27 som går under namnet FAST Partnership (Food and Agriculture for Sustainable Transformation Partnership). Länk till annan webbplats.

EU håller samlad linje

Per Bodin beskriver också hur olika länder lyfter olika EU-regelverk som man tycker är handelshindrande som CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)

– Här håller EU en samlad linje för att försvara dessa förordningar och dess syften och att det inte är system för att införa rena handelshinder eller avgifter för egen vinning, säger Per Bodin.

Vad tar du med dig från mötet?

– Det jag tar med mig är att det går snabbt att komma överens när det gäller saker som inte upplevs som känsliga. Det är också tydligt att livsmedel och jordbruk tar allt mer plats vad gäller sido-evenemang och olika initiativ. Till exempel så kommer nästa års Forum of the standing Committe of Finance att handla om finansiering av hållbara livsmedelssystem och jordbruk. Men frågan är om det ökade intresset verkligen leder till åtgärder för att minska utsläppen från jordbruket globalt, säger Per Bodin.

Viktigt att klimatfinansiering når lantbruket

Amanda Björksell, näringspolitisk rådgivare inom Hållbarhet på LRF, var på plats i Baku under förhandlingarnas första vecka. Hon ser en rad viktiga frågor som diskuteras med tanke på lantbruket i Sverige.

­– För lantbrukare globalt är det en viktig fråga att klimatfinansieringen och anpassningspengarna når till lantbruket. Bönder behöver lyftas som en viktig grupp i både klimatanpassning och specifikt när man sätter ett nytt mål för klimatanpassning, säger Amanda Björksell.

Hon lyfter också samarbetsavtal och en onlineportal som kommer att tas fram.

– Det är positivt att vi har ett forum för att förhandla jordbruksfrågor, men att fokusera på en onlineportal känns kanske inte som det mest konstruktiva. Vi hoppas nu att de workshops som ska hållas de kommande åren ger resultat och prioriterar utmaningar på gårdsnivå, samt att man kan dra nytta av de samtal som pågick under de tidigare jordbruksförhandlingarna säger Amanda Björksell.

Behöver åtgärder som fungerar i praktiken

Artikel 6 i Parisavtalet om handel med utsläppsminskningar har avancerat under förhandlingarna.

– Det handlar i princip om att etablera marknader för globala kolkrediter och liknande och där vi ser att speciellt artikel 6.4 behöver prioritera lantbrukares rättigheter och se till mångfalden av jordbrukssystem samt erbjuda åtgärder som faktiskt fungerar i praktiken på gårdarna, säger Amanda Björksell.

Bild på Amanda

Amanda Björksell, näringspolitisk rådgivare inom hållbarhet på LRF, på plats i Baku, Azerbaijan. Foto: Palle Borgström

Vad tar du med dig från mötet?

– Det har pratats en hel del om metan under COP29, och kanske främst i olika initiativ utanför själva förhandlingsrummet, som COP29 Summit on Methane and Non-CO2 Greenhouse Gases. Länk till annan webbplats.

­– Globala kolkrediter och marknader för kolinlagring har diskuterats, under artikel 6 men också många sidoevent. Det är såklart intressant att se hur man ser på dessa frågor i skog och jord inom FN-systemet och hur det kopplas till det certifieringsramverk för kolinlagring, CRCF, som nu ska implementeras i EU.

– Mer och mer fokus riktas också mot jordbruket både i förhandlingar och allt som händer runtomkring. På COP27 hade jordbruket för första gången en egen dedikerad temadag och på COP28 presenterades en deklaration om jordbruk som 160 länder stöttade. Nu pratar man om COP30 i Brasilien nästa år som en "Agricultural COP", säger Amanda Björksell.

Klimatmötet COP29 pågick mellan den 11 november och 22 november 2024.

Text: Teresia Borgman

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev