Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

I Kjell och Ylwa Sjelins demonstrationsodling utanför Uppsala samsas en mängd perenna grödor. Foto från filmen

Fleråriga grödor kan ge vinster för produktion, ekonomi och miljö

På gården Hånsta-Östergärde i Vattholma utanför Uppsala, finns länets enda demonstrationsodling av perenna växter. I en ny film från Länsstyrelsen i Uppsala län, visas odlingen med syfte att sprida kunskap om odling av perenna växter.

Filmen tar upp möjligheter med perenna växter för produktion av livsmedel samt för ekonomisk och miljömässig vinning. Demonstrationsodlingen har över 200 olika sorters perenna grödor av träd, buskar och örter, och har etablerats på Hånsta-Östergärde med stöd från Ekhagastiftelsen, Axfoundation och Länsstyrelsen i Uppsala län.

Kan ge en större total produktion

I filmen får vi stifta bekantskap med odlingens olika delar: en skogsträdgård, en alléodling med rader av fruktträd och buskar där spannmål odlas mellan raderna, en damm med våtmarksväxter och en trädgård med perenna grönsaker, bärbuskar, fruktträd och nötträd. I en skogsträdgård används resurserna på olika nivåer i höjdled och under olika tider. Till exempel kan vissa arter utnyttja resurser som blir tillgängliga tidigt på våren, medan andra arter utnyttjar resurserna på hösten. På så vis kan man få en större total produktion.

Alléodling för storskaliga system

Alléodling är ett odlingssystem som passar bättre för storskalig odling där remsor med fleråriga grödor, som frukt- och nötträd och bärbuskar, varvas med odling av ettåriga grödor. Fördelar kan vara att remsorna ger plats för naturliga fiender och pollinerare, ökar den biologiska mångfalden, minskar vinderosion, bygger upp markbördigheten och ökar kolinlagringen. De fleråriga grödorna kan ha ett djupare rotsystem som gör dem mer torktåliga. Forskare undersöker även om alléodling kan minska näringsläckage och förluster av växthusgasen lustgas. Länk till annan webbplats.

Viktigt med förädling och att stå på flera ben

I filmen diskuteras även ekonomiska aspekter. Att förädla råvarorna vidare, att kombinera flera olika ben som ger intäkter och att sprida ut skörden under växtsäsongen är några ekonomiska möjligheter med fleråriga grödor. För den som är intresserad av att själv komma igång med odling av fleråriga grödor rekommenderas att besöka och inspireras av andra odlare samt att ta kontakt med länsstyrelsen för stöd.

Demonstrationsodlingen och filmen genomfördes inom projekten Greppa Näringen, Ekologisk produktion och Ett rikt odlingslandskap och producerades av Biotopia för Länsstyrelsen i Uppsala län.

Länkar:

Se filmen Kjell, Ylwa och Demonstrationsodlingen på Länsstyrelsen i Uppsala läns Youtube-kanal. Länk till annan webbplats.

Läs mer Länk till annan webbplats. om Agroforestry Vattholma Länk till annan webbplats.

Alléodling kan minska kväveläckage, Extrakt, (20221022) Länk till annan webbplats.

Text: Teresia Borgman

Kontakt

info@greppa.nu

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter