Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Trots att det görs många insatser för att nå målet, är övergödningen fortfarande ett stort miljöproblem i Sverige. Foto: Pixabay

Fler insatser och högre takt behövs för att minska övergödningen

Insatserna för att minska övergödningen behöver fortsätta, det behövs fler åtgärder och takten i genomförandet måste öka för att miljömålen ska kunna nås. Det gäller särskilt åtgärder inom jordbruket. Det är resultatet i en fördjupad utvärdering som Havs- och vattenmyndigheten gjort av miljökvalitetsmålet Ingen övergödning.

Miljökvalitetsmålet ingen övergödning kommer inte att kunna nås till år 2030 med befintliga styrmedel och åtgärder. Det är bedömningen som görs i Havs- och vattenmyndighetens fördjupade utvärdering kring miljökvalitetsmålet Ingen övergödning. Det går inte heller att se någon tydlig riktning för utvecklingen i miljön. Dels tar det tid innan åtgärder ger effekt, dels behövs fler åtgärder.

Trots att det görs många insatser för att nå målet, är övergödningen fortfarande ett stort miljöproblem i Sverige. Utvärderingen visar dock att de fysiska åtgärderna mot övergödningen ger effekt och att det är viktigt att arbetet fortsätter. Ambitionen och takten i arbetet behöver öka, särskilt när det gäller åtgärder inom jordbruket, enligt rapporten.

En stor del av insatserna bygger på frivilliga åtgärder med hjälp av ekonomiska stöd och bidrag. Staten behöver medfinansiera åtgärder och finansieringen behöver vara tillräcklig, långsiktig och förutsägbart, så att markägare och andra aktörer kan planera arbetet med åtgärder effektivt, enligt rapporten. En framgångsrik insats som behöver fortsätta framåt är LEVA, som bidragit till att fler fysiska åtgärder genomförs mot övergödning.

Avvägningar mellan arbetet mot övergödning och livsmedelsstrategin

Dessutom behövs tydliga prioriteringar och avvägningar mellan miljömålet Ingen övergödning och livsmedelsstrategin, menar rapportförfattarna.

Att samordna åtgärder lokalt och att införa miljöersättningar som baseras på resultat är två saker som kan göra att rätt åtgärd införs på rätt plats i avrinningsområdet och skapar högre miljönytta till lägre kostnad. Internationellt samarbete lyfts också fram som något som är av stor betydelse, eftersom åtgärder även behöver genomföras i andra länder runt Östersjön.

Greppa Näringen tas upp som ett exempel på rådgivning och informationsinsatser som är viktiga för åtgärder inom jordbruket. Det konstateras dock att rådgivningen inte alltid hamnar i områden där miljökvalitetsnormerna för vatten inte uppnås. Vattenmyndigheterna har lyft fram behovet av riktad rådgivning, något som flera länsstyrelser arbetade med 2020.

Vid sidan av rapporten om Ingen övergödning har Havs- och vattenmyndigheten även givit ut två rapporter om miljökvalitetsmålen Levande sjöar och vattendrag och Hav i balans samt levande kust och skärgård.

Rapporterna hittar du här:

Ingen övergödning. Fördjupad utvärdering av miljökvalitetsmålen 2023, rapport 2022:16, Havs- och vattenmyndigheten, 2022-09-30 Länk till annan webbplats.

Levande sjöar och vattendrag. Fördjupad utvärdering av miljökvalitetsmålen 2023, rapport 2022:17, Havs- och vattenmyndigheten, 2022-09-30 Länk till annan webbplats.

Hav i balans samt levande kust och skärgård. Fördjupad utvärdering av miljökvalitetsmålen 2023, rapport 2022:18, Havs- och vattenmyndigheten, 2022-09-30. Länk till annan webbplats.

Text: Teresia Borgman

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Referensvärden för kväve i vattendrag är som jakten på Neverland

    Att ta reda på hur vatten i jordbrukslandskapet kan ha sett ut i ett opåverkat tillstånd är svårt. Med hjälp av en ny metod har en grupp danska forskare gett sig i kast med uppgiften och de menar att ...

  • Lokalt engagemang minskar övergödningen

    I tre år har 20 pilotområden med åtgärdssamordnare skapat många lokala och lyckade åtgärder mot övergödning. Engagemang, samverkan och konkret stöd är nyckelord för LEVA – lokalt engagemang för vatten...

  • Ny lärobok om kväveutlakning från åkermark

    Efter snart 40 års svensk forskning om orsaker till kväveutlakning från åkermark är många av frågetecknen uträtade. Nu presenterar SLU den senaste kunskapen i pedagogisk form i en ny rapport.