321 miljoner extra till täckdikning av åkermark
Länsstyrelserna får nu drygt 321 miljoner kronor extra att fördela till stöd för täckdikning av åkermark. Lantbrukare kan söka dessa medel inom Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft, för ny- och omläggning av täckdikning på åkermark.
Jordbruksverket har sedan några år beviljat investeringsstöd för täckdikning av åkermark, men nu ökar anslaget till stödet betydligt. Utgifterna för dikningen ska vara minst 100 000 kronor för den som ansöker och stödet täcker 30 procent av kostnaderna. Pengarna till den extra tilldelningen tas från medel som reserverats för investeringsstöd enligt tidigare beslut i december 2022.
Bra rotutveckling och växtnäringsutnyttjande för ökad beredskap
En jord i god balans och struktur är en viktig parameter för en uthållig produktion. Dränering förbättrar växternas rotsystem och därmed växternas möjligheter att klara både torrare och blötare perioder. Lönsamheten förbättras genom ökad produktion samtidigt som motståndskraften inför klimatförändringarna ökar.
Vissa marker är naturligt genomsläppliga medan andra behöver dräneras för att kunna användas för odling. Vid systemtäckdikning grävs dräneringsledningar ner på cirka 1 meters djup över hela arealen enligt en plan. Behovsdränering görs enbart på delar av fältet där vatten ofta blir stående.
Uppdämt behov av täckdikning
Enligt Jordbruksverkets nyligen publicerade rapport har andelen åkermarken som är systemtäckdikad minskat från 47 procent 2016 till 43 procent 2023. Även andelen åkermark som jordbrukarna upplever som tillfredsställande dränerad har minskat sedan förra rapporten. Från 77 procent 2016 till 61 procent 2023. Det finns alltså ett uppdämt behov av ny täckdikning, men även på fält där dräneringen inte längre fungerar tillfredställande.
Det är vanligare att åkermarken är systemtäckdikad i slättbygderna i Götaland och Svealand, än i övriga delar av Sverige. Störst areal med tillfredsställande dränering har Västra Götalands län med ca 376 000 ha. Täckdikningen är mest omfattande i Västra Götalands län där 64 procent av all åkermark är systemtäckdikad följt av Västmanlands län med 59 procent.
Investeringarna når inte målen
Måluppfyllelsen inom Sveriges strategiska plan för täckdikning liksom för energiskog är hittills på en låg nivå, endast 10 procent av det totala målet om 2 500 investeringar. Bedömningen är därför att medel behöver riktas direkt till täckdikning inom investeringsstödet så att inte alla anslag används för att täcka andra behov inom åtgärden ökad konkurrenskraft.
Länsstyrelserna kan börja handlägga det extra stödet redan i december i år. Jordbruksverket planerar även att förenkla ansökningsförfarandet något framöver, men för att det ska vara möjligt krävs det vissa justeringar i den strategiska planen.
Fördelningen av pengarna baseras på areal åker i respektive län, men i huvudsak på hur väl de olika länsstyrelserna når eller beräknas nå målen hittills. Störst belopp tilldelas Västra Götalands län följt av Skåne, Östergötland och Örebro län.
Susanne Boe Skåmedal, chef vid enheten för landsbygd på länsstyrelsen i Östergötland kommenterar intresset i länet.
Hur har intresset varit för att söka stödet i ditt län?
- Det har varit ett stort intresse för stödet, de senaste två åren har vi beviljat 23,8 miljoner kr vilket innebär att det kommer täckdikas ca 2 050 ha åkermark i länet. Det är glädjande att det nu kommer mer pengar för att det är många fler som vill täckdika i länet.
Vilka hinder ser du för att inte fler söker?
- Alla jordbruksföretag har sina utmaningar men ofta rör det sig kring lönsamheten. Täckdikning är dock en långsiktig investering som skapar bättre förutsättningar att klara klimatanpassningar samt ge bättre skördar på vår svenska åkermark.
-Sedan är det också en glimrande chans för entreprenörer, det finns inte bättre läge än nu att starta upp verksamhet. Det behövs entreprenörer i hela landet många tusen hektar i landet behöver täckdikas fram till 2028.
Investeringskalkyl för täckdikning och rådgivning
För den lantbrukare som funderar på att täckdika finns en investeringskalkyl för täckdikning på Greppa Näringens webbplats som alla kan utnyttja.
Greppa Näringen har även en enskild rådgivning som tar upp hur man bäst underhåller sin dränering för att den ska fungera över många år.
Text: Stina Olofsson
Läs mer:
Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft: Länk till annan webbplats.
Statistikrapport 22 november 2024 Länk till annan webbplats.