sockerbetsplantor som nyss grott

Markens grundkondition är en förutsättning för en bra skörd. Foto: Sofie Logardt

Arealen mellangrödor ökar - markhälsan är i fokus

Intresset för markhälsa är stort, inte minst ur ett beredskapsperspektiv och för att kunna stå emot extrema väderhändelser. För 2024 ökade arealen för sökta miljöersättningarna mellangrödor och fånggrödor. Även ersättningen Precisionsjordbruk planering ökade och från och med 2025 kommer det att gå att söka ersättningen i hela landet.

Miljöersättningar i SAM ansökan 2024

Nu är det klart att intresset för miljöersättningarna mellangrödor och fånggrödor håller i sig. Vid en jämförelse av SAM-ansökan med förra årets, har arealen ökat med 17 procent för mellangrödor, tre procent för fånggrödor och med tre procent för vårbearbetning.

I absoluta tal är ökningen i antal hektar störst i Skåne följt av Uppsala län. Areal mellangröda och fånggröda sammantaget som ansökts i år är 180 000 ha och vårbearbetning 153 000 ha. Det är möjligt att återkalla stödansökan fram till sista oktober och hösten 2023 var den slutliga arealen av dessa ersättningar cirka 10-15 procent mindre än vad som ansökts. Den regniga hösten var troligen ett viktigt skäl till bortfallet.

Även ersättningen Precisionsjordbruk planering har ökat med 10 procent sett till alla län, och ansökt areal uppgår till 1 015 000 ha. Nästa år kommer denna ersättningsform gå att söka i hela landet. Lantbrukare i nya områden för stödet kan redan nu förbereda sig genom att se till att ha en aktuell markkarta, göra en växtnäringsbalans och så gräs runt ytvattenbrunnar.

Intresse för mark i god status

Intresset för att hålla marken i god status har kommit i fokus i många sammanhang, i Sverige såväl som i hela EU. Det pågår stora EU-projekt såsom EJP Soils. Diskussioner förs om beredskap för att stå emot extrema väderhändelser och att klara matförsörjningen om importen hotas. Medvetenheten om markfrågor har ökat med större och tyngre maskiner som innebär att markpackningen fortgår även med bra hjulutrustning och andra åtgärder. Lägg därtill att dräneringssystemenen allmänt börjar bli gamla och därmed tappar sin funktion.

Intresset för odlingssystemfrågor är stort. Oberoende av om man förordar plöjning, reducerad bearbetning eller direktsådd så är markens grundkondition en förutsättning för en bra skörd.

Hjälp att förbättra sin markhälsa

På Greppa Näringens webbplats finns det utförlig information om hur du gör ett marktest med hjälp av appen ”Hur mår min jord?” och hur du sparar resultatet så att det går att återkomma till samma plats på fältet. Där finns även information om vad du får ut av marktestet och hur du kan tolka resultaten.

För att uppnå en förbättrad markstruktur, undvika markbundna växtsjukdomar och uppförökning av gräsogräs, gynna markens bördighet och samtidigt öka inlagring av kol i marken kan du också:

  • Odla mellangrödor och fånggrödor. Gör som många andra och utnyttja de ettåriga miljöersättningarna. Det finns information här på Greppa Näringens webbplats om mellangrödor.
  • Ansök om ersättningen Precisionsjordbruk planering och få bidrag för att du gör växtnäringsbalanser, gödslingsplaner och har en aktuell markkarta. Det är viktigt information vid gödsling och planeringen av växtföljden.
  • Ta del av Greppa Näringens rådgivning kring en rad frågor som rör marken.
  • Besök en fältmässa i sommar och tala med representanter för Greppa Näringen på Borgeby fältdagar och Brunnby lantbrukardagar. Marken är i fokus på mässorna!
  • Ta del av Greppa Näringens webbnyheter som bevakar miljö- och klimatnyheter inom jordbruket, inte minst markfrågor.