Vattenfrågan alltid aktuell
Vattenfrågan har fått ett allt större fokus och i fält är den tätt knuten till rotutveckling och växtnäringsupptag. Greppa Näringens rådgivningar inom vattenhushållning fokuserar på fältens dränering och på underhåll av huvudavvattningens diken. Totalt har cirka 850 rådgivningsbesök gjorts inom vattenhushållning.
I Sverige finns ett överskott av vatten och all jordbruksmark är inte självdränerande. Cirka hälften av Sveriges åkerareal bedöms vara täckdikad. Sedan 1960-talet har arronderingen av gårdarna blivit bättre. Men med ägarbyten och utarrendering saknas ibland kunskap om hur marken är dränerad. I rådgivningen Översyn av dränering gör rådgivare och lantbrukare en översyn av fältens dränering och tittar på fält som är särskilt utsatta för vattenproblem nu eller i framtiden. I rådgivningen Underhåll av diken fokuserar rådgivare och lantbrukare på huvudavvattningens diken och rörledningar och vilka åtgärder för underhåll som är viktiga för att dräneringen ska fungera.
Hälften av åkermarken täckdikad
Efter att Greppa Näringen under sitt första decennium arbetet mycket med frågor som rör kvävegödsling och överutfodring med protein kom fosfor alltmer i fokus. Stillastående vatten på fälten och inre erosion på lerjordar blev ett uppmärksammat problem. Samtidigt blev lantbruket i stort varse att den markavvattning och täckdikning som gjorts i början av 1900-talet idag är överbelastad och att underhållet är eftersatt.
50 000 markavvattningsföretag
Det är fastighetsägarna som ansvarar för diken på sin fastighet. Det finns även samfällda diken och i dessa kan det ingå alltifrån en fastighet upp till flera hundra fastigheter. I Sverige finns det mellan 40 000–50 000 markavvattningsföretag och en bedömning är att sträckan diken inom markavvattningsföretagen uppgår till cirka 9 000 mil. Det är ungefär samma längd som de enskilda dikena uppgår till i jordbrukslandskapet. Många vattenanläggningar tillkom under första halvan av 1900-talet och investeringstakten har varit låg de senaste decennierna samtidigt som lagstiftningen har förändrats. Det gör att kunskapsbehovet om avvattning och om ansvaret att underhålla vattenanläggningarna är stort.
Diken oftast i samfällighet
När Greppa Näringen startade med rådgivningen Översyn av dränering 2012 blev den efterfrågad. Sedan 2018 finns även rådgivningen Underhåll av diken där lantbrukaren och rådgivaren går utanför fältet och tittar på huvudavvattningen. Rådgivaren och upp till fyra personer gör ett fältbesök vid de öppna och rörlagda diken som lantbrukaren berörs av. Under besöket diskuterar gruppen frågeställningar kring teknik, juridik och samarbete mellan fastigheter. Ofta berörs flera fastigheter och de flesta av de diken som besökts i rådgivningarna är en del av en samfällighet, se figur 1. De flesta lantbrukare är därmed deltagare i minst en markavvattningssamfällighet.
Underhåll och diken
Vid besöket diskuterar rådgivaren och deltagarna kring lämpliga åtgärder utifrån fältbesöket. De mest rekommenderade
åtgärderna i Greppa Näringens rådgivning inom vattenhushållningsrådgivningarna är att utföra underhåll på anläggningarna och att utföra egenkontroll:
- Underhåll av diket
- Undersöka och eventuellt underhålla en rörledning
- Se över resterande vattenanläggning
Vattendragsgrupper har kompletterat
Det har även pågått rådgivning inom vattenverksamhet i Greppa Näringen i form av vattendragsgrupper. Lantbrukare träffas vid ett antal tillfällen under ett till två års tid för att diskutera gemensamma problem och åtgärder för bättre vattenkvalitet. Ofta deltar 5–10 lantbrukare under ledning av en rådgivare. Gruppträffarna kompletterar den enskilda rådgivningen. Framförallt var denna verksamhet omfattande under Greppa Näringens första tio år. Idag har arbetsformen delvis tagits upp av projektet LEVA och av projektet studiecirklar om diken.
Under rådgivningsbesöket diskuterar gruppen frågeställningar kring teknik, juridik och samarbete mellan fastigheter. Foto: Maria Fermvik