Greppa Näringens nya rådgivning om biologisk mångfald i åkerlandskapet bidrar till ökad lönsamhet och att miljömål nås
Vår livsmedelsförsörjning är beroende av den biologiska mångfalden och dess ekosystemtjänster. Ett varierat och artrikt odlingslandskap får oss också att må bra. I rådgivningen ”Biologisk mångfald i åkerlandskapet” hjälper rådgivare från Greppa Näringen lantbrukare att hitta gårdsspecifika åtgärder för att gynna den biologiska mångfalden.
Kan man tjäna pengar på biologisk mångfald?
Ja, det måste finnas en viss biologisk mångfald för att tjäna pengar överhuvudtaget. Den biologiska mångfald som ”ger människan nytta och livskvalitet” kallas för ekosystemtjänster. För en odlare av raps, åkerbönor eller klöverfrö kan förekomsten av pollinatörer vara skillnaden mellan lönsam odling och olönsam. Markorganismernas nedbrytning av organiskt material till mullämnen är en annan ekosystemtjänst som är otänkbar att vara utan. Att vårda de arter som bidrar med ekosystemtjänster ligger i varje lantbrukares intresse. Det kan också vara ett ”försäljningsargument mot konsumenter, att ”i svenskt lantbruk finns det plats för alla”.
Måste biologisk mångfald vara lönsam för att få finnas?
Utan tvekan är det så att den allra mesta av den biologiska mångfalden inte bidrar med ”nytta och livskvalitet” till lantbrukare eller andra människor, men den har ändå ett berättigande. Sverige har skrivit under internationella överenskommelser om att biologisk mångfald ska bevaras, oavsett om det går att tjäna pengar på den eller inte.
Olika är bra
Grunden för en rik biologisk mångfald är variation inom gården såväl som mellan gårdar. Vad gäller växtnäring utgår allt miljöarbetet från markkartering och växtnäringsbalans. För biologisk mångfald är det istället variationen som behöver betonas, att lantbrukarna gör olika. Därför finns det vid rådgivningen ett trettiotal åtgärder som lantbrukare kan välja mellan för att öka den biologiska mångfalden på gården.
Det kan till exempel vara anläggning av kantzoner, lähäckar, skalbaggsåsar, småvatten, blommande trädor, lärkrutor, med flera åtgärder. I Greppa Näringens rådgivning ska lantbrukaren välja minst tre av dessa till en åtgärdsplan som rådgivaren tar fram tillsammans med lantbrukaren. Förhoppningsvis blir det en bra spridning av åtgärderna inom och mellan gårdarna för så stor variation i åkerlandskapet som möjligt. ”Olika är bra” är en trevlig slogan som i högsta grad är tillämplig på biologisk mångfald i åkerlandskapet.
Rådgivningen "Biologisk mångfald i åkerlandskapet" blir tillgänglig i flera län under hösten, kontakta din länsstyrelse för mer information.
Vid frågor om rådgivningen är du välkommen att kontakta rådgivningsexpert Petter Haldén.
Text: Petter Haldén
I rådgivningen ”Biologisk mångfald i åkerlandskapet” hjälper Greppa Näringens rådgivare dig att hitta åtgärder för att gynna den biologiska mångfalden som passar just din gård. Läs mer om rådgivningen här.
Att vårda de arter som bidrar med ekosystemtjänster ligger i varje lantbrukares intresse. Foto: Petter Haldén
info@greppa.nu