Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Kor som betar

Rapporten lyfter bland annat fram förbättrad markvård för ökad kolinlagring som ett prioriterat område för jordbruket i arbetet för att nå klimatmålen. Foto: Alexander Regnér

Ny rapport om jordbrukets roll för att nå klimatmålen

Förbättrad markvård för ökad kolinlagring är ett prioriterat område för jordbruket i arbetet för att nå klimatmålen. Det framgår i en ny rapport som samlat kunskapssammanställningar och analyser från Jordbruksverkets olika regeringsuppdrag inom klimatområdet mellan 2021 och 2023.

Rapporten ger en omfattande beskrivning av nuläge, klimatmål och klimatarbetet inom jordbruket och en genomgång med inriktning på växtodling, animalieproduktion respektive växthusodling. Olika styrmedel och hur långt de väntas bidra till att vi når klimatmålen tas också upp. Rådgivning, bland annat Greppa Näringens klimatrådgivning, lyfts också fram.

Markvård för kolinlagring är prioriterat område

Jordbruksverkets arbete med kolinlagring bör bland annat fokusera på markvård och åtgärder som ger positiva effekter för andra miljömål och livsmedelsstrategin, enligt rapporten. Några exempel på åtgärder kan vara att undvika exploatering och behålla naturbetesmarker i drift. Författarna pekar också på att en hög skörd är positivt för att lagra in kol.

I rapporten påpekas också att åtgärder som gynnar kolinlagring och minskar utsläpp av växthusgaser också kan leda till att markens produktion av mat minskar, till exempel om fler träd, buskar och våtmarker minskar den tillgängliga arealen för livsmedelsproduktion.

Återvätning bör därför vara en frivillig åtgärd som prioriterar mark som inte längre brukas aktivt, istället för mark som fortfarande är i bruk.

Livsmedelsproduktion och utsläpp av växthusgaser

Rapporten lyfter även fram att Jordbruksverket har i uppdrag att arbeta för att öka den inhemska livsmedelsproduktionen, vilket skulle kunna göra medföra att utsläppen av växthusgaser ökar. En ökad svensk andel av världsmarknaden kan dock vara förenligt med klimatmålen om produktionen har låga klimatutsläpp ur ett globalt perspektiv, enligt rapporten.

Rapportförfattarna hänvisar till en rapport av World Resources Institute som visar att det finns potential att minska klimatpåverkan med 80 procent samtidigt som livsmedelsproduktionen ökar.

Rapporten i korthet:

Rapporten lyfter tre prioriterade områden för jordbruket och Jordbruksverket i arbetet med att nå klimatmålet:

  1. Ökad resurseffektivitet
  2. Utfasning av fossila råvaror
  3. Förbättrad markvård för ökad kolinlagring

Text: Teresia Borgman

Källa: Jordbrukets roll i arbetet med det nationella klimatmålet, Länk till annan webbplats. Tobias Markensten, Per Bodin, John Andersson, Gustav Eskhult och Mattias Gotting, Rapport 2023:12, publicerad 2023-07-31

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev