Greppa logotyp
Greppa logotyp

Test av mineralgödselspridare

Med en jämn gödselspridning sparar du pengar och hjälper miljön. Målet med rådgivningen är att förebygga en ojämn fördelning av gödsel.

Oavsett om du har en ramp- eller centrifugalspridare är det viktigt att den sprider gödseln jämnt och med den giva du har planerat. Genom rådgivningen blir du skickligare på att sprida gödsel jämnt, oavsett om gödselmedlet är granulerat, prillat eller pelleterat.

När gödseln hamnar där den ska och i den dos du önskar blir riskerna för förluster till luft och vattendrag mindre.

Din rådgivare tittar också på gödselmedlets hållfasthet och storleksfördelning eftersom det kan påverka resultatet av spridningen. Tillsammans testar ni både spridningen ute i fältet och i kanterna.

Den här rådgivningen hjälper dig att:

 • anpassa spridningen så att du får en högre och jämnare skörd
 • testa och justera din utrustning för kantspridning så att det blir mindre spill utanför fältet
 • testa hållfastheten och fördelningen av ditt gödselmedel
 • minska utlakningen av kväve och utnyttja kvävet bättre
 • minska din påverkan utanför fältets kanter.

Är du intresserad av rådgivningen? I vår tjänst Hitta rådgivningsföretag ser du vilka rådgivningsorganisationer som erbjuder den.

Är du inte medlem ännu så hittar du mer information på din länssida.

Relaterade rådgivningar

 • Precisionsodling

  Vill du öka precisionen när du sprider kväve, fosfor och kalium? Ökad precision är bra för både ekonomin och miljön. I den här rådgivningen får du hjälp att hitta teknik och bra lösningar.

 • Markpackning

  Markpackning påverkar gårdens förmåga att producera på lång sikt. I den här rådgivningen lär du dig om risker och hur du undviker allvarliga skador.

 • Mullhalt och bördighet

  Bra växtföljd är en förutsättning för att uppnå största möjliga bördighet. Växtföljden är även viktig för gårdens ekonomi och miljön. I den här rådgivningen får du hjälp att hitta långsiktiga lösningar för växtföljd och bördighet.