Fot: Alexander Regnér
Ny ansökningsperiod för Klimatklivet startar 10 februari
Under 2022 har Klimatklivet 2,7 miljarder kronor att dela ut. Över 500 lantbrukare har tidigare beviljats stöd för att minska sina utsläpp och samtidigt investera i en långsiktig konkurrenskraft för den egna verksamheten. Nu välkomnar Klimatklivet nya ansökningar 10—28 februari.
Vad kan du söka för?
Du kan få stöd för konkreta klimatsatsningar. Lantbrukare har i stor utsträckning fått stöd för att byta till fossilfria bränslen i pannor. Klimatklivet har även gett stöd till biogasanläggningar, från mindre gårdsanläggningar till större anläggningar där flera lantbrukare går samman med andra aktörer. Allt fler lantbrukare söker nu stöd för att elektrifiera till exempel foderhantering, bevattning och utgödsling.
Elproduktion från biogas
Klimatklivet öppnar nu upp för ansökningar för elproduktion från biogas i stationära motorer. Det gör att fler lantbrukare kan söka stöd för att ta tillvara gödsel för att producera biogas, biogödsel och nu även el. Läs gärna mer på Naturvårdsverkets webb: Ändringar i Klimatklivets bestämmelser (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.
Hur du söker stöd
Ansökan lämnas in till länsstyrelsen via en e-tjänst Länk till annan webbplats. som är öppen under ansökningsperioden. På Naturvårdsverkets webb
Länk till annan webbplats. finns vägledningar och stöd för dig som vill förbereda din ansökan. Där finns även en lista på de frågor som ingår i ansökningsformuläret och exempel på de underlag du skicka med. Om du vill ha mer stöd är du välkommen att kontakta din länsstyrelse.
Lantbrukares erfarenheter av klimatåtgärder
- Biobränsle ger minskade utsläpp från livsmedelsproduktion - Sveriges miljömål (sverigesmiljomal.se)
Länk till annan webbplats.
- Eldriven fodervagn gav klimatnytta och bättre miljö för djur och människor - Sveriges miljömål (sverigesmiljomal.se)
Länk till annan webbplats.
- Gödsel blir till klimatsmart fordonsbränsle på Gotland - Sveriges miljömål (sverigesmiljomal.se)
Länk till annan webbplats.
Kontakt
info@greppa.nu
Dela
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?