Öka andelen grovfoder

Med högre smältbarhet på grovfodret kan du öka andelen grovfoder i foderstaten och därmed minska kraftfodergivan. I vårt exempel har det inneburit en besparing på 57 000 kronor per år.

Sojaodling är förknippat med risk för stora utsläpp av växthusgaser, då soja i Sydamerika ofta odlas på mark som nyligen avskogats. Genom att öka andelen grovfoder i foderstaten minskar gårdens klimatpåverkan då mängden soja minskar. Mängden spannmål i foderstaten kan också minskas vilket gör att gårdens kväveanvändning minskas då mer vall och mindre spannmål odlas. 

Utsläppen av växthusgaser från foderproduktionen minskar i detta exempel med ungefär 15 ton koldioxidekvivalenter, vilket i utsläppsmängd motsvarar att köra bil två varv runt jorden.

Med en högre smältbarhet på grovfodret kan kon äta mer grovfoder och andelen kross och koncentrat minskas. Totalt ger det en kostnadsbesparing på 713 kronor per ko vilket med 80 kor innebär en total besparing på 57 000 kronor.

Foderåtgång per ko under 8 månader i stall


Ensilage (kilo ts)

Kross (kilo)

Unik 52 (kilo)

Ensilage med hög smältbarhet (79,7 procent)

3 619

1 240

618

Ensilage med medelsmältbarhet (75,2 procent)

3 283

1 625

822

Skillnad

336

-385

-204

Pris kronor per kilo

1,35

1,44

3

Skillnad i foderkostnad per ko

454

-554

-612

För mer information om grovfoderkvalitens betydelse kan du läsa Greppa Näringens praktiska råd nr 18: Grovfoderkvalitet -effekt på klimat och ekonomiskt resultat.PDF


Beskrivning av exempelgården

Mjölkgård med 80 mjölkkor i Västergötland. 100 hektar åkermark samt 20 hektar naturbeten. Jorden är sandig.

  • 70 hektar vall
  • 20 hektar vårkorn
  • 10 hektar höstvete
  • Flytgödsel
  • Avkastning 9500 kilo ECM

Foderstatens smältbarhet har stor betydelse för klimatutsläpp och den egna ekonomin.

skiss på man som går med ett stort kuvert

Jordbruksverket
Elevenborgsvägen 4
230 53 Alnarp