Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Ett av projekten som nyligen presenterades i nätverket Innovative farmers handlade om rödklöver i betesvallar tilll får. Foto: Alexander Regnér

Lantbrukare leder forskning för hållbart jordbruk

Innovative farmers heter ett nätverk av lantbrukare i England som tar initiativ för att göra gårdsförsök i samarbete med forskare. Nätverket har funnits i 10 år och har hittills engagerat 12 000 lantbrukare.

Programmet lanserades 2012 som Duchy Future Farming Programme. Ursprungsidén var att många av de bästa idéerna kom från lantbrukare själva men ofta stannade kvar på gården. I nätverket kan både ekologiska och konventionella lantbrukare arbeta tillsammans med en forskare för att designa fältlabb på gården. Lantbrukare som har idéer kring hur gården kan bli mer lönsam och hållbar kan söka stöd och finansiering för att testa sina idéer. Genom Innovative Farmers kan de få hjälp att hitta andra lantbrukare som också är intresserade av att testa samma sak. Gruppen bestämmer ämnet och forskaren hjälper till att designa försöket.

Kan göra lantbruksföretag mer hållbara och innovativa

Den här typen av fältlaboratorier är något som kan göra lantbruksföretag mer hållbara och innovativa, enligt nätverket, som just nu driver 40 fältlabb inom en rad olika ämnen, allt från potatissjukdomar till agroforestry. Resultaten delas på webbplatsen Innovative Farmers Länk till annan webbplats..

Fältlabben har både höjt lantbrukarnas självförtroende att experimentera på gården och belyser nyttan av att samarbeta med lantbrukare i forskarsamhället.

Rödklöver-projekt motbevisade tidigare resultat

Ett av projekten som nyligen presenterades handlade om rödklöver i betesvallar tilll får. Rödklöver bidrar med ekosystemtjänster och kan minska behovet av kvävegödsel, men har i tidigare studier visat sig minska tackornas fertilitet. Nya resultat från försök i Innovative farmers kunde tvärtom inte hitta någon negativ effekt på fertiliteten hos tackorna, till och med en möjlig positiv effekt. Frågan uppmärksammas även i Sverige i en artikel av Svenska Fåravelsförbundet Länk till annan webbplats..

Innovative Farmers ingår i Duchy Future Farming Programme som finansieras av The Prince of Wales's Charitable Fund. Nätverket stöds även av organisationerna LEAF (Linking Environment and Farming), Innovation for Agriculture, the Organic Research Centre och the Soil Association.

Svenska initiativ med deltagardriven forskning

I Sverige finns också flera initiativ där lantbrukare ingår i den här typen av deltagardriven forskning. Bland annat finns projekt inom:

Text: Teresia Borgman

Läs mer: https://www.innovativefarmers.org/ Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Nu drar höstens aktiviteter igång

    Efter flera år med restriktioner på grund av pandemin laddar vi nu upp för flera stora evenemang. Först ut är Greppa Näringens Rådgivarkonferensen den 26-27 september, därefter tar mässorna vid.

  • Så tycker lantbrukare om klimatåtgärder

    Lantbrukares syn på hot, möjligheter och åtgärder kopplade till klimatförändringar är föremål för en finsk studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Climatic Change. 

  • Norges gödselregler på väg att likna de svenska

    Cirka 20 år efter att Sverige införde ett maxtak på årlig fosfortillförseln på 22 kilogram per hektar från stallgödsel och andra organiska gödselmedel följer Norge efter. Men Lantbruks- och Miljödirek...