Stort intresse för Greppa Näringens Klimatkollen under paneldebatt i Glasgow. Fota: Alex Regnér
Greppa Näringens Klimatkollen ”best practice” i Glasgow
Under veckan deltog Lis Eriksson, rådgivare på Greppa Näringen, i en paneldebatt och pratade om Klimatkollen på OECD:s möte i samband med det stora klimatmötet COP26. Under paneldebatten, Rural Agenda for Climate Action, var intresset stort för hur Greppa Näringen arbetar tillsammans med lantbrukarna för klimatet.
OECD menar att landsbygdsregioner spelar en viktig roll i övergången till ekonomier med nettonollutsläpp och för att bygga motståndskraft mot klimatförändringar.
- På mötet fick jag presentera Greppa Näringen och Klimatkollen. Jag pratade bland annat om att vi tycker det är viktigt att få med lantbrukarna i tänket och öka deras kunskaper för att det ska bli ett framgångsrikt klimatarbete. Det är ju ett långsiktigt arbete där det inte finns någon ”quick fix”, säger Lis.
OECD:s medlemsländer består till ungefär 80 procent av landsbygdsregioner. I dessa regioner finns naturresurser, biologisk mångfald och ekosystemtjänster som behövs för att upprätthålla våra liv. Landsbygden producerar också mat och energi, renar luft och vatten, binder kol och ger rekreationsmöjligheter. Samtidigt finns det ett akut behov av att omvandla utsläppsintensiva verksamheter på landsbygden till miljövänliga och nettonollalternativ. Utsläppen av växthusgaser per capita är höga på landsbygden, många gånger på grund av att företag och hushåll saknar hållbara alternativ. Men man menar att även landsbygdsregioner måste kämpa för att anpassa sig och förbereda sig för de utmaningar som krävs för att möta klimatförändringarna. Faktorer som ökar sårbarheten på landsbygden för OECD:s medlemsländer är en åldrande befolkning, begränsade ekonomiska möjligheter, beroendet av externa marknader och saknad av (digital) infrastruktur.
- Under paneldebatten var det ett stort fokus på CO2 utsläppen på landsbygden. Vi diskuterade bland annat användningen av fossilt bränsle, våtmarker och organogena jordar. Att göra förändringar är ofta kostsamt och lantbrukarna kan inte stå för alla kostnader själva. En längre diskussion uppstod kring hur man kan få privata företag/organisationer eller olika länders regeringar att investera i klimatåtgärder, berättar Lis.
OECD efterlyser en starkare roll för landsbygdsregioner för att nå klimatförändringsmålen och kommer att arbeta med olika länder för att utveckla möjligheter till utveckling och stödja omställningen av nettonollutsläpp. Greppa Näringen och klimatkollen har lång erfarenhet jämfört med många andra länder och var därför med som ”best practice".
Text: Karin Hugosson
Fakta Greppa Näringens Klimatkollen:
Klimatnytta går ofta hand i hand med hög resurseffektivitet och därmed företagets lönsamhet. Målet är att ge dig bättre koll på företagets förluster av växthusgaser i olika delar av produktionen. Du och rådgivaren gör en beräkning av växthusgasutsläpp på gården med hjälp av uppgifter om vad som förs in till gården och vad gården producerar. Du kan även fördela kliamtavtrycket på gårdens olika proukter, som till exempel vete, oljeväxter, kött och mjölk.
Kontakt
Dela
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?