Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

I den så kallade åtgärdsuppföljningen som lantbrukarna svarar på vid Greppa Näringens uppföljningsrådgivning kan vi se att just dessa behovsanpassningar är något som medlemmarna har förbättrat sedan de blev medlemmar i Greppa Näringen. Foto: Emma Hjelm

Visste du att behovsanpassningen ökat hos Greppa Näringens medlemmar

Att behovsanpassa gödsling och kalkning är en av grundpelarna för en hållbar odling, både miljömässigt och ekonomiskt. I åtgärdsuppföljningen kan vi se att behovsanpassningen har ökat hos Greppa Näringens medlemmar.

Att ta hänsyn till skördenivåer, gröda, förfruktseffekter är grundläggande för just detta, särskilt när det gäller rätt nivå på kväve- och fosforgödslingen. Det är även viktigt att ha en aktuell markkarta. Fosfor är ett kostsamt insatsmedel och markkartan är det säkraste sättet för att se till att gödslingen sker anpassat till behovet på fältets olika delar. Just nu är det högsäsong för jordprovtagning där växtnäring och pH-värde och även jordart och mullhalt kan analyseras.

Greppa Näringen fyller 20 år och vi vill uppmärksamma de förändringar som våra medlemmar gjort under årens lopp. I åtgärdsuppföljningen som lantbrukarna svarar på vid Greppa Näringens uppföljningsrådgivning kan vi se att just dessa behovsanpassningar är något som medlemmarna har förbättrat sedan de blev medlemmar i Greppa Näringen, se figuren. Omkring 70 procent av de cirka tusen svarande har börjat ta större hänsyn till dessa viktiga hållbarhetsmål.

En undersökning som Greppa Näringen genomförde 2018 som närmare 4000 svarade på, visade att medlemmar i Greppa Näringen dubbelt så ofta (77 procent) som icke-medlemmar (38 procent) aktuell markkarta för sina fält (SJV rapport 2020:22).

Text: Emma Hjelm

Sedan jag blev medlem i Greppa näringen har jag börjat ta större hänsyn till…

Tabell ökad behovsanpassning

Fakta om markkartering

Det gäller att passa in provtagningen mellan odlingsmomenten i fält. Rekommendationen är att du ska provta tidigast en månad efter senaste gödsling och tidigast ett år efter kalkning för att säkerställa att gödselkorn och kalk har hunnit lösas upp. På så sätt minskar risken för att gödsling eller kalkning påverkar analyserna.

Vill du se trender mellan olika karteringsomgångar är det viktigt att du tar proverna på samma plats i växtföljden. Du bör sträva efter att ta proverna vid samma årstid, under liknande fuktförhållanden i marken och ungefär lika lång tid efter senaste stora gödselgiva. När du tolkar analysen är det viktigt att du är medveten om var i växtföljden du tog proverna och hur lång tid det gått efter gödsling. Beroende på vilken jordart och odlingsinriktning du har, så behöver du olika typer av analyser. Viktigast är att bestämma pH­värde, fosfor och kalium, men beroende på jordart kan även andra analyser behövas.

Normalt bör du markkartera med fem till femton års mellanrum beroende bland annat på jordart, stallgödseltillförsel och grödor i växtföljden och om växtnäringsbalanser används för uppföljning.

Läs mer om markkartering i Rekommendationer för gödsling och kalkning 2021 Länk till annan webbplats. - i kapitel 2 samt i Bilaga 4 - God markkarteringssed.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

Ingen information tillgänglig