Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Den tyska studien visade att kväveeffektiviteten var bättre både på de ekologiska mjölk- och växtodlingsgårdarna men skörden var 25-38 procent lägre vilket kräver mer mark för samma mängd livsmedel. Foto: Alex Regnér

Tysk jämförelse av 60 pilotgårdar

Fältbalanser av kväve jämfördes på 30 ekologiska och 30 konventionella gårdar av tyska forskare. Kväveeffektiviteten var bättre både på de ekologiska mjölk- och växtodlingsgårdarna men skörden var 25-38 procent lägre vilket kräver mer mark för samma mängd livsmedel.

Fortfarande tycker en del forskare att det är intressant att jämföra miljöpåverkan mellan ekologiska och konventionella gårdar. Nu har en ny sådan jämförelse publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nutrient Cycling in Agroecosystems av en grupp tyska forskare. I Tyskland odlas idag cirka 1,5 miljoner hektar ekologiskt och målet är att 20 procent av marken ska odlas ekologiskt.

Pilotgårdar användes

I Sverige finns pilotgårdsnätverket Odling i balans och i Tyskland finns ett liknande nätverk. Ur nätverket valde forskarna ut totalt 60 gårdar i tre förbundsstater i norra, mellersta och södra Tyskland. Gårdarna var mjölkföretag och växtodlingsföretag samt konventionella och ekologiska. Nätverket är konstruerat så att det finns konventionella och ekologiska gårdar nära varandra, alltså parvis med liknande naturliga förutsättningar, just för att underlätta jämförelse. Gårdarna var mjölkföretag och växtodlingsföretag samt konventionella och ekologiska.

Mer kväve på de konventionella gårdarna

Jämförelsen gjordes för tre år och det var fältbalanser för kväve som var redskapet, alltså inte gårdsbalanser som är vanligt förekommande i Sverige. Tillförseln av kväve på de konventionella växtodlingsgårdarna varierade från 177 till 344 kg kväve per hektar med ett medeltal på 266. På motsvarande ekologiska gårdar var det 97 till 240 med ett medel på 161. Djurtätheten var betydligt högre på de konventionella mjölkgårdarna vilket förklarar en del av den högre tillförseln av kväve per hektar Det skiljde alltså cirka 100 kg kväve i tillförsel och samtidigt skiljde cirka 60 kg kväve i bortförsel med skörd (208 kg kväve för konventionell och 146 ekologisk).

Mindre mat men större kväveeffektvitet på ekogårdarna

Forskarna räknar ut NUE – Nitrogen Use Efficiency och konstaterar att kväveeffektiviteten är högre på de ekologiska gårdarna. NUE var i medeltal 95 procent på ekomjölkgårdarna och 80 på de konventionella. På växtodlingsgårdarna var motsvarande siffror 83 respektive 77 procent. Siffrorna ovan tar inte hänsyn till förändring i markens kväveförråd och där fanns både en utarmning och en ökning på de olika gårdarna. De konstaterar samtidigt att skördarna är lägre på de ekologiska gårdarna och att det därför behövs ökad odlingsareal någon annanstans för att få fram samma mängd mat. På mjölkgårdarna var skörden på de ekologiska 75 procent av de konventionella och på växtodlingsgårdarna 62 procent. Eftersom det var fält- och inte gårdsbalanser ingick inte att jämföra skillnader i mjölkavkastning.

Avslutningsvis konstaterar forskarna att det var mycket stor spridning kväveeffektivitet inom de båda grupperna: ekologiska och konventionella gårdar. Stor spridning betyder ofta att det finns en förbättringspotential.

Text: Markus Hoffman

Källa: https://www.deepdyve.com/lp/springer-journals/nitrogen-use-efficiency-of-organic-and-conventional-arable-and-dairy-kYaYqdJb9n Länk till annan webbplats.


Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter