Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Nollruta i höstvetefält

Nollruta på fält D2 Stora Lövhulta, Eskilstuna, förfrukt höstvete. Här syns nollrutan tydligt. Kväveupptaget var 15 kg/ha i nollrutan och 36 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 9 maj. Foto: Henrik Forsberg

Kväveupptaget går trögt i Östergötland

Kväveupptaget går trögt i Östergötland medan det är lite bättre fart på det framför allt i Örebro län men även i Södermanland. I nollrutorna händer det inte mycket även om en viss ökning kan skönjas där också i Södermanland och Örebro län. Det skulle behövas regn och lite mer värme för att få fart på mineraliseringen.

I Östergötland mättes kväveupptaget i 8 av 10 höstvetefält fredagen den 9 maj. Sedan förra mätningen den 25 april har kväveupptaget i de gödslade fälten bara ökat med 10 kg/ha medan det legat stilla eller till och med minskat något i nollrutorna. I snitt var kväveupptaget 23 kg/ha i nollrutorna och 46 kg/ha i de gödslade fälten vid senaste mätningen, se diagram 1.

  • Diagram
  • Tabell

Diagram 1. Kväveupptag i Östergötland den 9 maj. Höstvetet var då i DC 30-32

Nollruta i höstvete utanför Mjölby

Bild 1. Fält E5 Högby, Mjölby, förfrukt höstvete. Här syns nollrutan tydligt. Kväveupptaget var 18 kg/ha i nollrutan och 44 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 9 maj. Foto: Maria Källming

Nollruta i höstvete utanför Vadstena

Bild 2. Fält E8 Broby, Vadstena, förfrukt höstvete. Här syns nollrutan mindre tydligt. Kväveupptaget var 37 kg/ha i nollrutan och 55 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 9 maj. Foto: Maria Källming

I länet finns också ett försök i serie L3-2321 Kvävegödsling till höstvete utanför Klockrike. Där var kväveupptaget i nollrutan bara 16 kg/ha och i den gödslade rutan 18 kg/ha vid senaste mätningen den 12 maj.

Mer kväve har tagits upp i Södermanland

I Södermanland hade höstvetet nått DC 31 på samtliga fält vid senaste mätningen den 9 maj. Kväveupptaget var i medeltal 34 kg/ha i nollrutorna och 61 kg/ha i de gödslade fälten, se diagram 2. Den senaste veckan har upptaget i snitt ökat med 14 kg/ha i de gödslade fälten och 2 kg/ha i nollrutorna.

  • Diagram
  • Tabell

Diagram 2. Kväveupptag i Södermanland den 9 maj. Höstvetet var då i DC 31.

Nollruta i höstvetefält, Stallholmen

Bild 3. Fält D3 Klahammar, Stallarholmen, förfrukt höstraps. Här kan man knappt se nollrutan. Kväveupptaget var 42 kg/ha i nollrutan och 58 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 9 maj. Foto: Henrik Forsberg

Högst kväveupptag i Örebro län

I Örebro län mättes kväveupptaget i fem fält den 12 maj. Höstvetet var då i DC 32 på samtliga fält. Kväveupptaget var i medeltal 43 kg/ha i nollrutorna och 79 kg/ha i de gödslade fälten, se diagram 3. Sedan förra veckan har upptaget ökat med 12 kg/ha i de gödslade fälten och 4 kg/ha i nollrutorna.

  • Diagram
  • Tabell

Diagram 3. Kväveupptag i Örebro län den 12 maj. Höstvetet var då i DC 32.

Nollruta i höstvete utanför Nybble

Bild 4. Fält T4 Nybble, Vintrosa, förfrukt havre. Här syns nollrutan tydligt. Kväveupptaget var 18 kg/ha i nollrutan och 65 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 12 maj. Foto: Sally Bondesson

Nollruta i höstvete utanför Nybble

Bild 5. Fält T5 Nybble, Vintrosa, förfrukt höstvete, förförfrukt vitklöver. Här syns nollrutan knappt. Kväveupptaget var 70 kg/ha i nollrutan och 76 kg/ha i det gödslade fältet när bilden togs den 12 maj. Foto: Sally Bondesson

Även i Örebro län finns ett försök serie L3-2321 Kvävegödsling till höstvete. Där var kväveupptaget dock lägre, bara 6 kg/ha i nollrutan och 28 kg/ha i den gödslade rutan vid senaste mätningen den 12 maj.

Mätningarna görs av flera personer

Vi mäter i år kväveupptag i sammanlagt 19 ogödslade nollrutor och gödslade höstvetefält i Östergötlands, Södermanlands och Örebro län. På detta sätt kan vi följa markens kväveleverans och hur mycket av det tillförda gödselkvävet grödan hittills har tagit upp. Lantbrukarna lägger ut nollrutorna i samband med gödsling. Mätningarna i Kalmar län redovisas i år i Säsongsnytt Syd.

Mätningarna i Östergötland utförs av oss som jobbar med Greppa Näringen i Linköping, dvs. Johan Malgeryd, Pernilla Kvarmo och Maria Källming, och i Södermanland och Örebro län av Henrik Forsberg och Sally Bondesson, HS Konsult AB. Mätningarna är ett samarbete med Yara som lånar ut handburna kvävesensorer. I Östergötland mäter vi med en aktiv handsensor som fungerar på samma sätt som den traktorburna kvävesensorn. I Södermanland och Örebro görs de med den äldre varianten av handburen N-sensor.

Beskrivning av fälten

Nollrutefälten är vanliga höstvetefält med en variation av sorter, jordarter, jordbearbetning och gödsling. Bakgrundsdata och uppgifter om gödsling för fälten i området visas i tabell 1. Tabellen uppdateras efter hand som vi får in nya uppgifter från lantbrukarna.

Tabell 1. Fältnummer, plats, sort, jordart, förfrukt och kvävegödsling för höstvetefälten där vi mäter kväveupptag i region öst. I kolumnen Jordart betyder förkortningarna följande: mr=mullrik, mmh=måttligt mullhaltig, nmh=något mullhaltig, l=lerig, Sa=sand, LL=lättlera, ML=mellanlera och SL=styv lera.

Fält

Plats

Sort

Förfrukt

Jordart

Kvävegödsling höst, kg N/ha

Kvävegödsling vår totalt, kg N/ha

Stallgödsel i växtföljden

E1

Vårdsberg

Linus

höstvete

mmh SL

 

170

Slam ca 10 ton/ha vart 7:e år

E2

Vårdsberg

Linus

höstraps

mr SL

 

170

Slam ca 10 ton/ha vart 7:e år

E3

Helleberga

Kask

höstvete

mmh ML

12

135

 

E4

Helleberga

Kask

höstraps

mmh ML

18

152

 

E5

Högby

 

höstvete

Mo/Sand

 

 

 

E6

Högby

 

potatis

Mo/Sand

 

 

 

E7

Broby

Informer

höstvete

morän LL

 

82

Hönsgödsel, 10 ton/ha vart 4:e år

E8

Broby

Informer

höstvete

morän LL

 

82

Hönsgödsel, 10 ton/ha vart 4:e år

E9

Åsmestad

Ahoi

oljelin

SL

 

149

Kycklinggödsel, 6-7 ton/ha vart 5:e-6:e år

E10

Åsmestad

Kask

höstvete

SL

21

149

Kycklinggödsel, 6-7 ton/ha vart 5:e-6:e år

D1

St Lövhulta

Kask

höstraps

SL


121

Kycklinggödsel, 4 ton/ha vart 6:e år

D2

St Lövhulta

Linus

höstvete

SL

14

134

Kycklinggödsel, 4 ton/ha vart 6:e år

D3

Klahammar

Linus

höstraps

LL

 

180

Biogödsel 20 ton/ha vart 4:e år

D4

Klahammar

Chevignon

korn

ML

 

180

Biogödsel 20 ton/ha vart 4:e år

T1

Hidinge

Pondus

ärter

mmh ML

 

169

Grisflyt 35 ton/ha

T2

Hidinge

Sortblandning

vårkorn

mmh MoMj LL

 

183

Grisflyt 40 ton/ha

T3

Nybble

 

vitklöver

ML

 

190

Nej

T4

Nybble

 

havre

ML

 

190

Nej

T5

Nybble

 

höstvete

ML

 

190

Nej


Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev