Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
Ogödslat och gödslat höstvete i närbild

Foto: Rebecka Alaton

Fortsatt leverans av kväve i nollrutor i region mitt

Efter fjärde mätningen i höstvete kan vi konstatera att leveransen av kväve från marken är igång i alla nollrutor igen. Även i de gödslade fälten är kväveupptaget relativt högt.

Efter ytterligare en vecka så landar medelvärdet för upptaget av kväve i nollrutorna på 36 kg per hektar. Dett är en ökning med 7 kg jämfört med föregående vecka. På flera av de platser där upptaget stannat av i nollrutorna förra veckan har det nu kommit igång igen. Till exempel så hade nollrutan i Grillby inget upptag alls förra veckan men har nu ökat med 13 kg kväve per hektar.

Det är fortfarande bra fart på kväveupptaget i de gödslade fälten. Medelvärdet för upptaget är 74 kg kväve per hektar, vilket är en ökning med 20 kg jämfört med föregående mätning. Ingen nederbörd har kommit sedan förra mätningen.

Vid den här veckans mätning ser vi inte lika stora skillnader i upptag av kväve i nollrutan beroende på förfrukt. Upptaget den senaste veckan är ungefär lika stort oavsett föfrukt. Det totala upptaget av kväve är dock högre i de nollrutor med ärt och höstraps som förfrukt. I tabellen nedan ser du hur mycket kväve som tagits upp totalt i alla fält och uppdelat utifrån förfrukt. Värdet är ett medelvärde för alla fält. Inom parentes visas förändringen sedan förra mätningen.

Tabell 1. Kväveupptag i nollrutor och fält beroende på förfrukt, kg N/ha


Medelupptag alla fält

Medelupptag bra förfrukter

Medleupptag spannmål förfrukt

Nollrutorna

36 (+7)

39 (+7)

32 (+7)

Gödslade fälten

74 (+20)

78 (+22)

71 (+19)

Fjärde mätningen av kväveupptag i nollrutor genomförde vi den 17:e och 20:e maj. Fälten i Veckholm och Grillby mättes den 17:e maj, resterande mättes den 20:e maj. Alla fälten är inne i stråskjutningsfasen (DC 31-32). Ett fält i Svinnegarn har kommit in i DC 37 (flaggbladet just synligt).

  • Diagram
  • Tabell

I figur 1 ser du skillnaden mellan nollruta och fält för varje fält vi mäter i, den mörkblå stapeln visar upptaget i nollrutan och den ljusblå stapeln visar hur mycket större upptaget är i det gödslade fältet jämfört med nollrutan.

Höstvete med ogödslad ruta

Nollruta i Grillby, föfrukt höstvete. Foto: Rebecka Alaton

Beslut om kompletteringsgödsling

Samtliga fält är i stråskjutningsfasen. En del fält börjar närma sig DC 37 (flaggbladet synligt) och därför börjar det bli dags att ta beslut för kompletteringsgödsling. Vårt råd är att dela kompletteringsgivan i två, en tidig komplettering i DC 37 och en senare när beslutsunderlaget är tydligare, det ökar chanserna att hitta gödslingsoptimum. Förutsatt att markfukten är tillräcklig kan du påverka både skörd och kvalitet ända fram till avslutad blomning.

Viktigt att beakta i år:

  • Markens egen kväveleverans. Än så länge ser leveransen av kväve ut att vara god. Förmodligen är det tillgång på fukt som kommer avgöra om det fortsätter så.
  • Många höstvetefält är frodiga och fina. Skördepotentialen kan vara hög.
  • Det är ännu svårt att bedöma om, och i så fall hur mycket kväve som gått förlorat från de tidiga givorna genom denitrifikation på grund av hög nederbörd.
  • Använd de redskap som finns för precisionsspridning av kompletteringsgivan. Till exempel satellitmätningar eller en N-Sensor.

Årets kväveupptag jämfört med tidigare år

Jämför vi upptaget av kväve i nollrutor och i fält med upptaget tidigare år vid motsvarande utvecklingsstadium så fortsätter upptaget i de gödslade fälten att ligga någonstans i mitten. Det relativt höga upptaget i nollrutorna den senaste veckan har dock gjort att vi nu har ett upptag som ligger i det övre skiktet, vid motsvarande utvecklingsstadium. Endast 2017 och 2019 hade vi ett högre upptag i nollrutorna vid DC 32. I figur 2 ser du upptaget vid respektive utvecklingsstadium från 2017 och framåt. De streckade linjerna är upptag i fält och de heldragna i nollrutorna.

  • Diagram
  • Tabell

Plats

Sort

Förfrukt

Gödsling, datum

Mängd kväve (kg/ha)

DC-stadium

1a Västerås

Kask

Ärter


160

30

1b Västerås

Kask

Höstvete


160

30

2a Veckholm

Norin

Höstvete


200

31

2b Veckholm

Kask

Ärter


180

31

3a Enköp.näs

Ahoi

Höstvete


140

31

3b Enköp.näs

Ahoi

Ärter


140

31

4a Svinnegarn

Julius

Ärter

4e april

108

31

4b Svinnegarn

Julius

Höstraps

4e april

108

31

5a Enköping

Kask

Höstraps


170

31

5b Enköping

Kask

Höstvete


170

31

6a Torstuna

Julius

Höstvete

23:e april

134

30

7a Grillby

Brons

Höstvete


100

30

8a Viksta

Reform

Höstraps

19:e april

100

31

8b Viksta

Reform

Höstvete

18:e april

100

31

9a Uppsala

Julius

Ärter


172

31

9b Uppsala

Julius

Höstvete


172

31

10a Börje

Julius

Höstraps

20:e april

130

30

10b Börje

Julius

Höstvete

20:e april

130

30

Samarbete med Yara

Precis som tidigare år samarbetar vi med Yara om mätningarna och lånar deras handburna N-Sensor. Vi redovisar också de platser som mätts av Yara och de får tillgång till våra värden.

Nästa mätning

Vi planerar nästa mätning den 10 och 13 maj.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev