Två personer sorterar poptatis

Det går att tjäna pengar på att minska svinnet redan på gården och ett nytt verktyg ska underlätta för odlare av potatis och morötter att få syn på svinnet. Foto: Jordbruksverket

Nytt matsvinnsverktyg för potatis och morötter

Det största matsvinnet i livsmedelvärdekedjan sker i hushållen och uppgår till hela 14 miljarder kronor per år. Men det första svinnet sker redan på fält och på gården. Det går att tjäna pengar på att minska det och ett nytt verktyg ska underlätta för odlare av potatis och morötter att få syn på svinnet.

Vi slänger som bekant en hel del mat i Sverige. I en rapport från 2024 har Livsmedelsverket bedömt att hushållen slänger mat för 1 330 kronor per person och år. Det blir cirka 5 000 kronor för ett hushåll med två vuxna och två barn. Summerat för landet slängs det mat för cirka 14 miljarder kronor bara i hushållen. Utöver det sker ett matsvinn i livsmedelshandeln och i förädlingsindustrin men även på gårdarna som är det första steget i livsmedelsvärdekedjan. Om mindre råvaror slängs på gården betyder det att klimatpåverkan per kg produkt blir lägre.

Hjälp för odlare av potatis och morötter

För att minska matsvinnet har Jordbruksverket utvecklat ett beräkningsverktyg som kan minska svinn av morötter och potatis hos odlarna. Verktyget har utvecklats i samråd med två rådgivare och tolv potatis- och morotsodlare i Dalarna och Skåne. Det är ett enkelt och kostnadsfritt Excelark där det går att dokumentera orsaker bakom svinn och bedömda mängder. Genom att ange ett pris per kg produkt går det beräkna förlusten men även utfallet av motåtgärder.

Förluster före skörd

I verktyget finns en mall för att gradera och dokumentera skördebortfall på varje fält. Orsakerna till minskad skörd på hela eller delar av fält kan vara många och variera över åren. Genom att dokumentera är det lättare att se mönster än att försöka komma ihåg utan hjälpmedel.

Förluster vid skörd

För både potatis och morotsodling rekommenderas att undersöka vad som finns kvar i eller på marken efter upptagningen. Ett räkneexempel för morötter lyder så här: provgrävning av en 6 m2 ruta visade att det fanns 2 kg morötter kvar. 0,8 kg var inte säljbara men 1,2 kg var fina eller lätt spruckna och morötter med gröna nackar som kunde säljas som klass 1. Per hektar motsvarar det 3,3 ton morötter varav en övervägande del alltså är säljbara.

Förluster vid sortering och packning

I det kanske sista förädlingssteget på gården, dvs sorteringen eller packningen, är det också viktigt att studera och ifrågasätta frånsorteringen. Är den främsta orsaken till frånsortering storlek, skador, röta eller något annat.

Genom att upprepa något av stegen ovan eller alla tre över tid skapas ett systematiskt kunskapsbygge som kan leda till bra åtgärder för mindre svinn. Tiden uppföljningen tar kan ge en god timpenning eftersom det både ger mer produkter att sälja och det går att få ut mer av redan betald arbetstid och betalda insatsmedel. Andra användningsområden för bortsorterade produkter kan vara foder eller biogas men dessa har ett lägre pris än råvaror till mat.

Text: Markus Hoffmann

Läs mer: SkördePlus mätverktyg Länk till annan webbplats.

Ladda hem verktyget:

SkördePlus mätverktyg Länk till annan webbplats.

Webbinarium om verktyget:

Den 16 september anordnar Jordbruksverket ett webbinarium om verktyget. Anmälan kan göras på Jordbruksverkets webb. Länk till annan webbplats.