

Djurhållare bör fundera igenom hur de löser vattenförsörjningen om det befintliga systemet slutar att fungera, råder författarna av en ny rapport från Jordbruksverket. Foto: Pixabay
Vatten på djurgårdar i fokus för ny rapport
Extremväder, samhällsstörningar eller olyckor kan få allvarliga konsekvenser för vattenförsörjningen på djurgårdar. Djurhållare bör fundera igenom hur de löser vattenförsörjningen om det befintliga systemet slutar att fungera, råder författarna av en ny rapport från Jordbruksverket.
Rapporten hänvisar till en studie från 2021 som visade att 39 procent av de studerade jordbruksföretagen inte hade tillgång till reservvatten. Riskerna kopplat till vattenförsörjningen är många, till exempel att brunnen sinar, att vattnet förorenas av mikroorganismer, kemikalier eller saltvatten, strömavbrott, trasig teknik, konflikter i omvärlden eller att en nyckelperson försvinner från gården och tar med sig viktig kunskap.
Vem har ansvaret?
Även i en krissituation är det djurhållaren som ansvarar för vattenförsörjningen till verksamheten medan kommunen bara är ansvarig för vatten till hushållen. Där ingår inte vatten till djurhållning, men kommunerna kan ibland tillåta frivilliga anslutningar eller avtal med djurhållare. Kommunen har däremot ett ansvar att hjälpa samhällsviktiga verksamheter i en krissituation. Men stödet och tolkningen av vad som är samhällsviktigt kan variera mellan kommuner.
Förbereda i samband med nybygge av djurstallar
Rapporten tar upp åtgärder som kan göra djurhållningen mer robust. Det kan till exempel passa särskilt bra att fundera på hur robust verksamheten är i samband med nybygge av djurstallar. Då bör man räkna på så väl förbrukning av vatten som foder, ventilation och gödsellager. Åtgärder som kan öka robustheten är att installera vattenbesparande teknik, till exempel skapa ytor som är lätta att spola av, möjlighet att återanvända vatten och förbereda för utrustning som kan behövas senare.
Åtgärder för en robust verksamhet
Åtgärder som gör verksamheten mer robust om något händer kan vara att säkra tillgången till reservkraft, reservdelar och hantverkare samt att i förväg undersöka möjligheten att hämta vatten från en granne eller kommunen vid vattenbrist. Hur vattnet kan tas emot och mellanlagras är andra aspekter som är bra att fundera igenom. Men ibland kan det vara lättare att flytta djuren till vattnet istället för tvärtom.
Minska riskerna för vattenbrist
Åtgärder för att minska riskerna kan vara ett gott underhåll av vattenanläggningar, att ordna nya brunnar och hålla äldre grävda brunnar i bra skick så att de går att använda för reservvatten, samt att hitta möjligheter till buffertlagring. Åtgärder som sparar vatten är att minska på spill, återanvända vatten och att samla regnvatten.
Text: Teresia Borgman
Greppa Näringen har tagit fram ett praktiskt råd som ger gårdsexempel för hur vattenförsörjningen kan tryggas på mjölkgårdar: Tryggare vattenförsörjning till dina djur – mjölkproduktion Länk till annan webbplats.
Under året lanserar vi även Greppa Näringens nya rådgivning Vattenförsörjning på gården samt en ny rådgivning om beredskap.
Skriv kontaktperson