biogasanläggning på gård

Enligt den rapport som Energigas Sverige nyligen presenterade på uppdrag av Energimyndigheten, ökade mängden gödsel som rötas i gårds- och samrötningsanläggningar under år 2023 med 10 procent. Foto: Alexander Regnér

Mycket talar för biogas från gödsel nu

Europeiska kommissionen beslutade 23 oktober att godkänna Sveriges skattebefrielser för biogas och biopropan. Det var i slutet av 2022 som EU-domstolen rev upp den tidigare skattebefrielsen med hänvisning till formella brister i EU-kommissionens utredning.

Bakom överklagandet av skattebefrielsen stod ett tyskt bolag som menade att den svenska skattebefrielsen på biogas snedvred konkurrensen. EU-kommissionen har nu under nästan nio månader genomfört en fördjupad granskning av Sveriges skattebefrielser och ger Sverige återigen klartecken till skattebefrielse på biogas och biopropan för uppvärmning och som drivmedel. Kommissionen skriver att skattebefrielsen är bra när det gäller att stötta den förnybara biogasen i konkurrensen med fossilgas och att detta kan bidra till att uppfylla miljö- och klimatmål.

Så här skrev regeringen på sin webbplats när beslutet från EU-kommissionen kom 23 oktober:

”Så snart beslutet blir tillgängligt kommer regeringen och Skatteverket att analysera villkoren i beslutet. Därefter kommer Skatteverket att informera om hur retroaktiva och framtida skattebefrielser kan betalas ut till de svenska företagen.”

Det kan således dröja något innan beslutet verkställs men inställningen är att det ska ske så snart som möjligt. Regeringen presenterades i oktober i sin budget att 2025 förstärks anslaget för biogasstöd med 100 miljoner och för 2026 och 2027 beräknas anslaget öka med 150 respektive 400 miljoner kronor. Regeringen kommenterar på webbsidan ”Den pågående utbyggnaden av biogasproduktionen drivs till stor del av ökad biogasframställning från gödsel vilket utöver en biobaserad och fossilfri råvara även ger minskade metangasutsläpp från djurproduktionen. Det stärker även vår energiberedskap och minskar vår sårbarhet mot höga energipriser.”

Biogas från gödsel ökar

Enligt den rapport som Energigas Sverige nyligen presenterade på uppdrag av Energimyndigheten, ökade mängden gödsel som rötas i gårds- och samrötningsanläggningar under år 2023 med 10 procent. Statistikrapporten tas årligen fram i nära samarbete med, Lantbrukarnas Riksförbund, Avfall Sverige och Svenskt Vatten.

Totalt 95 anläggningar använder gödsel som substrat varav 73 är gårdsanläggningar och 22 är samrötningsanläggningar. Många nya gödselbaserade biogasanläggningar planeras de närmast kommande åren. De flesta är gårdsanläggningar men också en del stora anläggningar för flytande biogas. Gårdsanläggningar är oftast små och producerar biogas främst från gödsel på gården för egen el- och värmeförsörjning.

Biogasen kan tillskrivas fler miljö- och klimatfördelar

Andel biogas som produceras av gödsel utgjorde 13 procent av biogasproduktionen under 2023. Rötning av gödsel kan minska metanutsläppen från gödselhanteringen. Det gäller dock att gasutbytet är högt, då hög utrötningsgrad minskar risken för metanavgång från gödseln. Den biogas som produceras kan ersätta fossila bränslen. Därtill kan läggas att rötresten blir näringsrik biogödsel och när biogödseln återförs till jordbruksmarken sluts kretsloppen av viktiga näringsämnen.

Biogasproduktion och gårdens beredskap

Biogasen bidrar till ett cirkulärt samhälle och försörjningstrygghet genom att producera förnybar energi från lokalt organiskt avfall och återcirkulera näringsämnena till jordbruket. Det minskar behovet av importerad mineralgödsel och minskar CO2-utsläppen från jordbruket.

Under 2023 producerades 3,3 miljoner ton rötrest (våtvikt) från biogasproduktioen varav 89 procent användes som gödningsmedel i jordbruket. Från gårdsanläggningar och samrötningsanläggningar användes i princip all rötrest (biogödsel) som gödningsmedel och från avloppsreningsverken användes 41 procent av rötresten (rötslam) som gödningsmedelov och resten främst som anläggningsjord eller för sluttäckning av deponi.

Rådgivning om biogas

Jordbruksverket erbjuder sedan fem år kostnadsfri biogasrådgivning i hela landet i samarbete med rådgivningsföretag som har specialister inom lantbruksbaserad biogasproduktion. Totalt har nära 400 enskilda biogasrådgivningar genomförts sedan starten i maj 2019

Stort intresse för studiebesök och träffar på gårdar med biogasanläggningar

Samtidigt med den enskilda rådgivningen har under perioden över 100 träffar genomförts för att inspirera till biogas eller för erfarenhetsutbyte. När det gäller inspirationsträffar på gårdar, så har det varit stor aktivitet i år med 18 genomförda heldagarsträffar med totalt cirka 300 deltagare.

Från och med 2025 kommer biogasrådgivning att erbjudas som en del av Greppa Näringen. Lantbrukare kan välja på flera olika rådgivningsbesök. Dels ett första besök ”Är biogasrådgivning något för mig?” och dels fördjupade besök kring investeringen och kring affärsmöjligheter (rådgivningsmodulerna 23B, 23C, 23D).

Även gruppträffar kommer att anordnas i form av inspirationsträffar. Dessa följs upp av träffar för dem som har biogasanläggningar, där alla kan dela med sig av sina erfarenheter (gruppmodul 23A och 23E).

Text: Stina Olofsson

Läs mer:

https://www.energigas.se/Media/v32n3skg/biogasstatistikrapport_2023_slutversion-240930-sammanfogad.pdf Länk till annan webbplats.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/10/sverige-aterfar-sin-skattebefrielse-for-biogas/ Länk till annan webbplats.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/10/langsiktig-satsning-pa-biogas/ Länk till annan webbplats.

nyheter/2024-09-27-nya-slutsatser-om-metan-fran-orotad-och-rotad-flytgodsel Länk till annan webbplats.