Nytt utbildningsmaterial om hästarnas miljöpåverkan
Nu har Svenska Ridsportförbundet kompletterat sin utbildning "Driva ridskola” med informationsmaterial och en ny film om hästarnas miljöpåverkan och vad som är viktigt att tänka på. Greppa Näringens praktiska råd och den nya rådgivningen till hästhållare har delvis legat till grund för det framtagna materialet.
Med 150 000 medlemmar och 850 föreningar har Ridsportförbundet en väl etablerad kontakt med hästhållare och ryttare. En stor del av målgruppen utgörs av ridskolorna som är cirka 450 till antalet. Idag går ca 80 procent av ridskolornas gödsel tillbaka till åkermarken och kunskapen om regler och rekommendationer är stor, men det är inte alltid självklart varför man ska följa dessa. Till exempel är många noga med att mocka sina rasthagar för att minska parasittrycket, men att det också är bra för miljön och minskar näringsläckage till sjöar och hav är kanske inte alla medvetna om. Elin Gustavson arbetar som hållbarhetssamordnare på Svenska Ridsportförbundet och har varit drivande i framtagandet av utbildningsmaterialet.
- Våra medlemmar efterfrågar råd och stöd hur man gör rätt i praktiska frågor, men vi vill också öka kunskapen om hur kretsloppet fungerar och varför det är viktigt att minska risken för näringsläckage. Vi vill också öka förståelsen för att gödsel en viktig resurs som mottagaren har större nytta av om den hanteras rätt.
Utbildningmaterialet riktar sig till ledare
Ridsportförbundets utbildningsmaterial ”Driva Ridskola” finns tillgängligt för alla medlemmar men riktar sig särskilt till ledare i föreningar. Utbildningsmaterialet ingår även i ridlärarnas utbildning. På Ridsportförbundets hemsida finns det öppen information om gödselhantering där den nya filmen om hästar och övergödning har publicerats.
Här hittar du Ridsportförbundets utbildning Förening (sisuforlag.se) Länk till annan webbplats.
Se filmen Gödselhantering | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
Text: Karin Hugosson
Svenska Ridsportförbundet har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial för att höja medlemmarnas kunskap om hur hästarnas gödsel är en del av kretsloppet. Foto: Caroline Sandberg